News

În câți ani se prescriu, de fapt, datoriile la Bancă sau ANAF. Toți românii trebuie să știe aceste termene, sunt valabile și în 2025

Puțini români știu în câți ani se prescriu datoriile la Bancă sau la ANAF. Legea este însă foarte cladă în ambele situații.
09.02.2025 | 08:00
In cati ani se prescriu de fapt datoriile la Banca sau ANAF Toti romanii trebuie sa stie aceste termene sunt valabile si in 2025
Numărul de ani după care se prescriu datoriile cetățenilor la Bancă sau ANAF. Sursa foto: hepta.ro / bzi.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legislația din țara noastră prevede extrem de clar numărul de ani în care se prescriu datoriile pe care cetățenii le pot avea la o bancă privată sau la o instituție publică, cum este cazul ANAF.

Numărul de ani după care se prescriu datoriile cetățenilor la Bancă sau ANAF

Nu mai este deloc o noutate faptul că, anual, mii de români acumulează datorii către bănci sau către ANAF. Într-o țară în care foarte mulți cetățeni trăiesc din credite și împrumuturi, indiferent că vorbim despre persoane fizice sau persoane juridice, este important ca toți să cunoască și legislația în legăură cu termenele de prescripție ale datoriilor.

ADVERTISEMENT

Dar ce este prescripția unei datorii? Aceasta presupune ca, după trecerea unui anumite perioade de timp, debitorul (persoana fizică) nu mai poate fi obligat la plata restantei respective prin mijloace de constrângere garantate de stat.

Cu alte cuvinte, dreptul de acțiune împotriva debitorului se prescrie. Mai exact, datornicul nu mai poate fi executat silit. Prin împlinirea termenului de prescripție, orice titlu executoriu își pierde puterea executorie.

ADVERTISEMENT

E important de știut că termenele de prescripție ale datoriilor diferă în funcție de calitatea pe care o are creditorul. Astfel, dacă avem datorii la stat (ANAF), datoriile se prescriu în termen de 5 ani. Pe de altă parte, în cazul oricăror alte datorii, termenul de prescripție este de 3 ani.

Prescrierea datoriilor la stat, reglementată de Codul de Procedura Fiscală. Codul de Procedură Civilă reglementează celelalte datorii

Dacă ne referim strict la datoriile către stat, Codul de Procedură Fiscală stipulează la art. 130, alin. (1), că dreptul de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani. E important de precizat că același act normativ stabilește un termen similar de prescripție și pentru creanțele provenind din amenzi contravenționale.

ADVERTISEMENT

Tot în privința datoriilor către stat, mai trebuie precizat că termenul de prescripție de 5 ani începe să se aplice de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere creanța, conform art. 130 alin. 1 din Codul de Procedură Fiscală.

ADVERTISEMENT

Dacă analizăm datoriile la bancă, și aici împrumutații pot scăpa de datorii invocând termenul de prescripție al creditelor. Procedura se poate realiza numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții stricte.

La articolul 705 din Codul de Procedura Civilă, termenul de prescripție este prezentat după cum urmează:

  • (1) Dreptul de a obține executarea silită se prescrie in termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripție este de 10 ani.
  • (2) Termenul de prescripție începe să curgă de la data când se naște dreptul de a obține executarea silită. În cazul hotărârilor judecătorești și arbitrale, termenul de prescripție începe să curgă de la data rămânerii lor definitive

În cazul în care banca, spre exemplu, nu a solicitat procedura de executare silită în maxim 3 ani de la ultima plată înregistrată, conform Codului Civil de prescriere datorii, acest drept se prescrie, nemaiputând fi exercitat.

Termenul de prescripție a dreptului de a cere executarea silită începe efectiv de la data scadenței obligației de plata, adică de la data la care trebuia achitată rata de către debitorul obligației. De exemplu, dacă termenul de prescripție a executării silite a început de la data de 20 iunie 2022, termenul se va împlini la data de 20 iunie 2025.