News

În ce an ieşi la pensie, în funcţie de data naşterii. Află cât mai ai de muncit până să poţi să-şi depui dosarul

Când te poţi pensiona în România, în funcţie de anul în care te-ai născut. Calculează data de la care poţi înceta să mai lucrezi.
02.03.2025 | 19:40
In ce an iesi la pensie in functie de data nasterii Afla cat mai ai de muncit pana sa poti sasi depui dosarul
Când ieşi la pensie, în funcţie de data naşterii Foto: Freepics
ADVERTISEMENT

Vârsta standard de pensionare în România, la momentul actual, 2 martie 2025, este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Dar dincolo de aceste puncte de referinţă există indicatori care vă pot scoate mai repede din câmpul muncii, dacă doriţi acest lucru.

Pentru pensie trebuie să ai cel puţin 15 ani vechime în muncă

În primul rând, trebuie subliniat că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, abia atingerea acestui număr de ani în câmpul muncii dându-vă dreptul de a solicita pensie din partea statului român. În acelaşi timp, stagiul complet de vechime în muncă este de 35 de ani.

ADVERTISEMENT

“Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5  cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5”, se arată în Legea 360/2023.

Conform legii, în anul 2025 ies la pensie bărbaţii născuţi în jurul anului 1960 şi femeile născute în jurul anului 1962. Totuşi persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare înainte de împlinirea vârstei standard se pot pensiona mai devreme, în funcţie de numărul de ani cu care au depăşit stagiul complet.

ADVERTISEMENT

Astfel, să presupunem că un bărbat a început să lucreze la 18 ani, iar la 60 de ani acesta are deja 42 de ani neîntrerupţi în grupa I de muncă. Rezultă şapte ani peste limita de 35 şi, conform legii, beneficiază de o reducere cu cinci ani a vârstei de pensionare.

Calculează anul când ieşi la pensie, pe site-ul Casei de Pensii

Pe site-ul Casei Naţionale de Pensii există chiar un calculator cu privire la data la care ieşi la pensie, în funcţie de data naşterii. De exemplu, pentru un bărbat născut în martie 1980, la stagiul complet de cotizare anul pensionării va fi 2045, în timp ce dacă a depăşit 40 de ani de muncă dar nu a împlinit vârsta de 65 de ani ar putea ieşi la pensie în 2040, deci cinci ani mai devreme.

ADVERTISEMENT

Acte necesare pentru depunerea dosarului de pensie pentru limită de vârstă:

  • cerere tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă;
  • carnetul de muncă (original);
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
  • actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original);
  • livretul militar (original);
  • diploma de absolvire a învaţământului universitar (original) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
  • adeverinţă privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original).
ADVERTISEMENT
Tags: