News

În ce an renunță România la producția de cărbune. Termen clar fixat de Uniunea Europeană

În ce an renunță România la producția de cărbune? Uniunea Europeană a fixat deja un termen clar care va fi respectat cu strictețe.
19.03.2023 | 21:45
In ce an renunta Romania la productia de carbune Termen clar fixat de Uniunea Europeana
Când renunță România la producția de cărbune. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ce an renunță România la producția de cărbune? Ministrul energiei Virgil Popescu a vorbit pe larg despre acest subiect și a dezvăluit că țara noastră trebuie să respecte normele Uniunii Europene până în 2032, an în care mineritul de cărbune va deveni istorie în țara noastră.

În ce an renunță România la producția de cărbune?

Virgil Popescu dă asigurări că până în 2032 toți oamenii care lucrează în acest sistem își vor găsi alte locuri de muncă, în alte industrii asemănătoare sau ale viitorului. Totodată, cei 10 ani rămași până atunci vor asigura că sistemul energetic național nu va fi pus în pericol de această măsură necesară conform normelor europene.

ADVERTISEMENT

”Prin PNRR aveam obligaţia să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui”, a comentat ministrul închiderea exploatării de cărbune la finalul anului 2032, în direct la Prima News.

Popescu a menționat că la finalul anului 2022, CEO Oltenia trebuia să treacă în conservare două unități, mai exact Unitatea 3 și 7 Rovinari, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată din diverse motive. ”Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecut am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unităţi, din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a punctat Popescu, cu mențiunea că aceste unități pot fi redeschise oricând.

ADVERTISEMENT

România nu a avut absolut nicio problemă, în această iarnă, cu criza energetică, nici cu energia electrică nici cu gazele naturale. Cred că avem o abordare moderată, sustenabilă, România este o ţară care beneficiază de energie nucleară, Germania nu are aceste ambiţii de a avea energie nucleară”, a completat Virgil Popescu pentru Prima News.

Virgil Popescu a subliniat că la CEO Oltenia există un ”deficit de muncă” și a dat asigurări că CEO Oltenia și-a asumat prin planul de restructurare să mai existe doar trei unități de producere a energiei pe bază de cărbune până în 2026. Alături de două cariere care vor deservi aceste trei unități, producția asigurată va fi de aproximativ 40%.

ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, îl acuza pe Virgil Popescu că vrea să închidă CEO Oltenia, astfel că oamenii ar rămâne pe drumuri. ”Virgil Popescu nu s-a ținut de cuvânt. PNRR-ul mai poate fi renegociat cu Comisia Europeană până la sfârșitul lunii aprilie. Nu este normal să fie închis grupul 3 de la Rovinari înainte de a fi pus în funcțiune grupul 5, aflat în lucrări de modernizare”, a acuzat Cosmin Popescu, potrivit Radio Infinit.

”Lipsa de dialog, lucrurile făcute în spatele ușilor închise ridică semne de întrebare. Spune pe față, suntem oameni maturi, nu ne minți!”, i-a cerut Cosmin Popescu lui Virgil Popescu, într-o discuție privată, prin telefon. Actualul președinte CJ Gorj crede că Virgil Popescu a dat afară conducerea CEO Oltenia tocmai pentru a face ce vrea și pentru a închide mai repede unitățile.

ADVERTISEMENT

Virgil Popescu a făcut curățenie la CEO Oltenia după accidentul mortal de la mina Jilț Sud. ”Am solicitat deja de urgenţă schimbarea din funcţie a directorului sucursalei miniere, a directorului exploatării şi a şefului Carierei pentru că asemenea tragedii nu trebuie să se mai întâmple. Nu s-a putut intra acolo, era noapte. Am discutat cu minerii, dar prefer să păstrez discuţiile confidenţiale”, transmitea Virgil Popescu în 18 ianuarie, după accidentul mortal de la Jilț Sud.

ADVERTISEMENT