ADVERTISEMENT
News

În ce condiții nu mai ai voie în instituții. Cele două reguli impuse de autorități

Autor: Traian Terzian | 15.05.2020 | 09:24
În ce condiții nu mai ai voie în instituții. Cele două reguli impuse de autorități
România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă și s-au schimbat unele măsuri restrictive, astfel că accesul în instituții se va face în condiții speciale. Sursă foto: INQUAM Photos George Calin

România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă și s-au schimbat unele măsuri restrictive, astfel că accesul în instituții se va face în condiții speciale.

ADVERTISEMENT

În ce condiții nu mai ai voie în instituții

Conform Antena 3, autoritățile au reglementat două măsuri clare în ceea ce privește accesul persoanelor în instituțiile publice, precum și pentru operatorii economici publici și privați.

Una dintre măsurile anunțate a fost cea legată de obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Cealaltă prevede că accesul în instituții nu va mai fi permis persoanelor care au temperatură.

ADVERTISEMENT

”Începând cu data de 15.05.2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite”, se arată în setul de măsuri implementat de autorități.

Este obligatorie dezinfectarea mâinilor înaintea intrării în spațiile de lucru

De asemenea, instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați, au obligația organizării activității, astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților.

ADVERTISEMENT

În cazul în care acest lucru nu este posibil, angajatorii trebuie să asigure triajul epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu și vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte.

De asemenea, este obligatorie dezinfectarea mâinilor înaintea intrării în spațiile de lucru și respectarea regulilor privind desfășurarea activității în birourile cu spații comune și a regulilor privind funcționarea unităților de cazare în regim hotelier.

ADVERTISEMENT

Angajatorii trebuie să asigure decalarea programului de lucru, pentru entitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum o oră, pe parcursul a minimum trei ore, în tranșe de minim 20% din personal.

Guvernul a reglementat joi, prin Ordonanță de Urgență, instituirea stării de alertă. Starea de alertă va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Conform Legii 24/2000, Ordonanțele adoptate de Guvern pot intra în vigoare doar după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Așadar, vor exista trei zile de vid legislativ, în perioada 15-18 mai, în care oamenii vor putea face ce vor, fără a fi trași la răspundere, cu toate că președintele Klaus Iohannis sau anumiți guvernanți susțin contrariul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!