Conform Legii nr. 283/2022, precum și a Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 au fost aduse schimbări importante Codului Muncii. Sunt tratate subiecte precum concedierea angajaților sau programul de lucru.
Mai sunt aduse modificări în aspecte care țin de tratamentul nefavorabil al salariaților, informațiile pe care angajatorul trebuie să le furnizeze angajaților anterior angajării, drepturile salariaților în România și elementele contractului individual de muncă în România.
DC News a stat de vorbă cu Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații pentru a afla cum va fi afectată viața românilor din acest moment, la locul de muncă. Primul sfat trimis de avocați e ca orice persoană are o nelămurire sau un litigiu să apeleze la un avocat specializat în dreptul muncii, în condițiile în care noile prevederi sunt complicate.
Cert e că angajatorii au obligația să implementeze de urgență noile modificări aduse Codului Muncii. Printre acestea, românii trebuie să știe că angajatorii au obligația să trateze în mod egal toți salariații, existând o prevedere clară în lege că e interzis tratamentul nefavorabil al salariaților.
Totuși, trebuie ținut minte că nu e considerată discriminare excluderea sau deosebirea angajaților dacă natura muncii o cere. Legea fiind stufoasă și interpretabilă, atunci când oamenii se consideră nedreptățiți e indicat să apeleze la un avocat.
Important de ținut minte, potrivit noii legi angajatorului îi este interzis să concedieze salariatul pe durata concediului de maternitate sau paternal, precum și a concediului de îngrijitor sau pe durata absentării de la locul de muncă.
Noua lege afectează inclusiv programul de lucru, care e tradus prin ”modelul de organizare a activităţii, care stabileşte orele şi zilele când începe şi când se încheie prestarea muncii”. Salariații din România pot beneficia de programe individualizate de muncă, stabilite de angajatori, cu condiția ca aceste programe să aibă o durată limitată de timp.
O altă noutate, care ar putea interesa pe multă lume, e faptul că orice angajat din România are dreptul să lucreze pentru mai mulți angajatori, dacă programul de muncă nu se suprapune. Mai mult, angajatul are dreptul de a solicita mutarea pe un post vacant care asigură condiții de muncă mai bune, precum și a absenta de la lucru în situații neprevăzute.
Totodată, noua lege îi obligă pe angajatori să informeze persoana selectată în baza unui interviu pentru angajare cu informații clare precum salariul de bază și metoda de plată, programul de muncă precum și posibilitatea de a lucra în paralel la alt angajat.