News

În ce condiții poate avea România acces la vaccinul împotriva coronavirusului. Alexandru Rafila lămurește situația

20.05.2020 | 18:11
In ce conditii poate avea Romania acces la vaccinul impotriva coronavirusului Alexandru Rafila lamureste situatia
ADVERTISEMENT

Lumea întreagă este în căutarea vaccinului împotriva coronavirusului, dar întrebarea care se pune este în ce condiții poate avea România acces la el în momentul în care va fi descoperit.

În ce condiții poate avea România acces la vaccinul împotriva coronavirusului

Președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat că Organizația Mondială a Sănătății se luptă ca toate țările membre să aibă acces la vaccinul împotriva coronavirusului și a precizat în ce condiții poate beneficia România de el.

ADVERTISEMENT

”Probabil că există planuri foarte bine articulate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Acest mecanism european de procurare colectivă a fost pus în aplicare, funcţionează, începe să funcţioneze, şi România şi-a exprimat intenţia de a fi parte”, a declarat Rafila pentru Mediafax.

Reprezentatul României la OMS a menționat faptul că nicio ţară a Uniunii Europene nu este obligată să fie parte a acestui program de achiziţie şi de distribuţie comună a medicamentelor şi a vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

”Uniunea Europeană ar trebui să aibă mecanisme comune de procurare şi distribuţie a vaccinurilor”

”Din câte ştiu eu, România şi-a exprimat disponibilitatea, şi atunci în mod normal ar trebui să avem acces prin mecanismul acesta coordonat al Uniunii Europene”, a spus Alexandru Rafila.

Profesorul a afirmat că întotdeauna Organizaţia Mondială a Sănătății a militat pentru accesul universal, indiferent că este vorba despre servicii medicale, de medicamente sau de vaccinuri.

ADVERTISEMENT

”Preşedintele Macron a avut o intervenţie foarte bună şi s-a referit la Uniunea Europeană, care ar trebui să instituie mecanisme comune de procurare şi distribuţie a medicamentelor sau a vaccinurilor necesare, în momentul în care ele vor apărea”, a continuat Rafila.

El crede că aceleaşi principii ar trebui să existe la nivel global și că accesul la medicaţie nu ar trebui să fie discriminatoriu. Rafila a anunțat că ţările care au resurse şi-au arătat disponibilitatea de a împărţi aceste produse dacă vor apărea, să ofere licenţe gratuite de producţie și să ofere preţuri extrem de reduse.

ADVERTISEMENT

Profesorul Alexandru Rafila e convins că majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc și se vindecă de COVID-19 dobândesc imunitate. Deși există mai multe cazuri la nivel global de ”reinfectare”, el dă asigurări că acestea sunt niște simple excepții de la regulă.

ADVERTISEMENT