Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a recomandat cetățenilor să fie foarte atenți atunci când cumpără carne de porc sau pui și, mai ales, să fie atenți în ce condiții a fost păstrată carnea respectivă.
Amenzile pentru cei ce vând carne în condiții obscure pot să ajungă la 40.000 de lei. Mai mult, inspectorii ANSVA reamintesc că în gospodărie porcul poate fi tăiat doar ”sub control sanitar-veterinar”, iar vânzarea de carne de porc este interzisă în aceste condiții.
Totodată este recomandată examinarea cărnii pentru Trichinella spp. La fel de important e ca oamenii să se uite atenți pe etichete pentru a vedea exact care este proveniența cărnii, dar și termenul de valabilitate.Destul de logic, carnea trebuie păstrată la frigider după ce a fost cumpărată, mai indică ANSVA.
”Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, se arată în comunicatul inspectorilor.
Conform News.ro, carnea de porc nu ar trebui consumată înainte de examenul trichineloscopic, care costă între 26 și 90 de lei + TVA în funcție de laborator sau centrul autorizat. Mai mult, pentru cei ce vând carnea acest examen este obligatoriu, iar cei ce nu au control sanitar-veterinar riscă amenzi de 40.000 de lei.
Cât despre cumpărăturile făcute în piețe și târguri, este important să existe și aici vitrine frigorifice și ambalajul produselor să fie ”integru”. Totodată, produsele alimentare trebuie să fie ”etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate”.
Brânzeturile, pe de altă parte, ar trebui comercializate în ambalaje de unică folosință și etichetate cu date despre producător și sortiment. ”Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă.
Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetăţenii. Informaţiile privind programul şi contactele vor fi afişate pe site-urile autorităţilor sanitare.
Pentru sesizări şi informaţii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, mai este precizat în comunicat.