News

În ce condiţii pot cere părinții libere plătite pentru a sta cu copiii. Ce documente sunt necesare

15.09.2020 | 13:35
In ce conditii pot cere parintii libere platite pentru a sta cu copiii Ce documente sunt necesare
În ce condiţii pot cere părinții libere plătite pentru a sta cu copiii. Ce documente sunt necesareSursa foto: avantaje.ro
ADVERTISEMENT

Părinții pot cere, începând de astăzi, zile libere plătite! Autoritățile au prezentat două acte normative. Ele oferă posibilitatea celor care au copii să rămână acasă, în anumite condiții, pentru a-i supraveghea pe cei mici.

Legea 19/2020 și Ordonanța de urgență 147/2020 prevăd zile libere pentru părinți, în cazul închiderii temporare a școlilor, grădinițelor sau creșelor.

ADVERTISEMENT

Este important de precizat că se poate solicita acest lucru doar în condițiile în care copilul are vârsta de până la 12 ani sau dacă este vorba de copii cu dizabilități. În această categorie copilul nu poate depăși vârsta de 26 de ani și trebuie să fie înscris la o unitate de învățământ.

Părinții pot cere zile libere plătite pentru a avea grijă de copiii lor

Prin OUG 147/2020 se precizează că zilele libere se acordă  pentru a avea grijă de copii  în situația suspendării cursurilor de la unitatea de învățământ, din cauza epidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ordonanța de urgență face referire strict la această perioadă dificilă pe care o traversăm, cauzată de coronavirus. În schimb, legea 19/2020 poate fi aplicată într-un context mai vast.

Conform legii, măsurile pot fi aplicate dacă școlile se închid”ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente” și ”pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență”.

ADVERTISEMENT

Cele două acte normative se aplică tuturor angajaților din sectorul public și privat. Trebuie menționat că nu pot să beneficieze ambii părinți de aceste prevederi din legislație.

Pandemia a schimbat universul în care ne desfășurăm activitățile. Multă lume lucrează de acasă în această perioadă. Ei bine, și aceste persoane se încadrează în noile acte normative și vor avea posibilitatea de a cere zile libere plătite.

ADVERTISEMENT

Ce documente trebuie să prezinte părinții

Părinții care vor zile libere plătite trebuie să depună la angajator o cerere, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte. Din cele două acte trebuie să se înțeleagă că doar un părinte a făcut o astfel de solicitare la locul de muncă. Este nevoie și de o copie a certificatului  de naștere al copilului. În cazul unui copil cu handicap, se cere o copie a certificatului de încadrare în grad.

Ce sumă va primi părintele care stă acasă

în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat” – se arată în lege

Ajutorul pentru zile libere plătite este supus ”impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și plății contribuției asiguratorii pentru muncă”. Taxele vor fi suportate de către angajator.

ADVERTISEMENT
Tags: