News

În ce condiţii pot fi amendaţi românii pe durata stării de alertă. Orban: „Vom lansa o campanie publică de informare”

15.05.2020 | 15:38
In ce conditii pot fi amendati romanii pe durata starii de alerta Orban  Vom lansa o campanie publica de informare
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a dezvăluit că momentan românii nu pot fi amendați dacă nu respectă regulile impuse în timpul stării de alertă, însă acest lucru se va schimba după o perioadă în care populația României va fi pusă la curent cu toate măsurile de protecție impuse de Guvern.

Românii nu vor fi amendați în primă fază dacă încalcă regulile pe durata stării de alertă

Cu toate acestea, Orban le cere românilor să fie vigilenți și să respecte preventiv orice regulă, cele mai importante fiind purtarea măștii în spații publice închise și păstrarea unei distanțe de 1.5 metri față de ceilalți oameni.

ADVERTISEMENT

Guvernul va lansa o campanie publică cu toate măsurile pentru prevenirea infectării. Le-am transmis forțelor de ordine să facă în primă fază o informare cu privire la reguli, să nu treacă direct la sancțiuni. După această perioadă, dacă cineva nu va respecta măsurile, vom putea da și amenzi.

În ceea ce privește ieșirea din localitate, am pus multe motive în declarația pe propria răspundere. Îi îndemn pe cetățeni să respecte normele pe care le-am instituit, tocmai pentru a-și apăra sănătatea și a limita răspândirea virusului”, a declarat Orban.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a vorbit despre redeschiderea teraselor

De asemenea, premierul a lăsat să se înțeleagă că regulile vor fi relaxate în curând, inclusiv terasele vor fi redeschise, dacă numărul noi de cazuri de coronavirus nu va crește semnificativ.

„Până la 1 iunie nu vom înregista creșteri ale cazurilor, vom trece la următoarele măsuri de relaxare. Dacă vom găsi măsurile necesare de distanțare socială, se vor redeschide și terasele, și, usor, ușor, putem reveni la normalitate.

ADVERTISEMENT

Și acum avem bază legală de a da amenzi, dar deocamdată cine încalcă regulile riscă o mustrare. Nu s-a dat drumul la terase din 15 mai, dar se face vreme frumoasă, s-ar putea da drumul la terase. Gradual, dacă oamenii respectă regulile.

Avem bază să dăm amenzi, dar trecem la niște reguli care sunt impuse prin hotărâri ale Comitetului, toate aceste reguli trebuie transmise în cadrul unei campanii largi. După ce oamenii ajung să cunoască aceste reguli, norme, cine nu le va respecta va fi amendat. Când vom găsi soluție legală vom anunța”, a dezvoltat Orban.

ADVERTISEMENT

În încheiere, Orban a subliniat în ce condiții se vor putea deplasa oamenii la munte sau pe litoral: „Dacă respectă motivele, poate să se ducă în orice localitate. Dacă are o proprietate în oricare din stațiunile de pe litoral, dacă are o rudă acolo, poate să meargă. Dacă nu, nu”.

ADVERTISEMENT