News

În ce condiții pot fi anulate amenzile polițiștilor. CCR a decis că sancțiunile date pe perioada stării de urgență sunt neconstituționale

06.05.2020 | 10:40
In ce conditii pot fi anulate amenzile politistilor CCR a decis ca sanctiunile date pe perioada starii de urgenta sunt neconstitutionale
ADVERTISEMENT

Avocații explică în ce condiții pot fi anulate amenzile polițiștilor, date pe perioada stării de urgență și spun că, “dacă CCR va desființa ordonanța, toți cei care au primit amenzi vor putea să conteste procesele verbale”.

În ce condiții pot fi anulate amenzile polițiștilor

UPDATE: CCR a decis că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale. Peste 300.000 de oameni au fost amendați și amenzile au depășit 100 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Judecătorii CCR dezbat, miercuri, sesizările referitoare la starea de urgență, iar avocații explică în ce condiții pot fi anulate amenzile polițiștilor, potrivit Realitatea Plus.

Miercuri, judecătorii CCR dezbat sesizările formulate de către Avocatul Poporului, Renate Weber, cu privire la starea de urgență. Cele două sesizări se referă la prevederile OUG 36/2020, respectiv la articolele 9 și 14 din OUG 1/1999 și OUG nr.34/2020 în ansamblul său.

ADVERTISEMENT

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, spune că oamenii legii nu au făcut nimic altceva decât să respecte legile în vigoare și să-i sancționeze pe cei care au încălcat măsurile dispuse prin ordonanțele militare.

“Polițiștii au făcut ceea ce trebuiau să facă și vor face asta în continuare, discutăm strict în baza legii de acum. Noi am ridicat această problemă la începutul stării de urgență, însă situația era una specială la momentul acela.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu amenzile plătite deja

Unii nu au înțeles să respecte acele măsuri, știți câți oameni ne cereau să fim și mai mulți în stradă?”, a declarat Christian Ciocan, la Realitatea Plus.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat, miercuri, în ce condiții pot fi anulate amenzile polițiștilor, date pe perioada stării de urgență, susținând că există varianta ca toate amenzile din România să fie susceptibile de a fi anulate.

ADVERTISEMENT

“Dacă astăzi CCR, și nu cred că în mod aleatoriu a fost aleasă această dată, se va pronunța și va spune că acele amenzi vor fi neconstituționale, toate amenzile din România sunt susceptibile de a fi anulate.

Decretul spune că pe perioada stării de urgență se suspendă toate termenele, deci toate contestațiile acelea la procesele verbale. Dacă CCR va desființa ordonanța, toți cei care au primit amenzi vor putea să conteste procesele verbale”, a spus avocatul la Realitatea Plus.

În cadrul intervenției, Cuculis a ținut să explice ce se întâmplă cu amenzile date pentru nerespectarea ordonanțelor militare care au fost deja achitate de cei sancționați.

“Dacă s-au pătit amenzile, iar Curtea Constituțională se pronunță favorabil pentru contravenient, acesta poate primi banii înapoi, dar nu prin simpla pronunțare procesele verbale dispar, ele trebuie contestate în instanța de judecată”, a mai explicat avocatul.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: