Cum poți opri căldura atunci când urmează să pleci de acasă? Există o metodă care te poate ajuta să faci economie la facturi. Acest truc poate fi foarte util.
În contextul în care facturile la încălzire cresc considerabil, mai ales că iarna este foarte aproape, multe persoane caută soluții pentru a face economie.
Astfel, mulți se întreabă dacă este necesar sau nu să oprim căldura atunci când plecăm din locuință sau măcar în anumite camere.
Atunci când afară este foarte frig, multe persoane consideră că pot face economie dacă lasă centrala pornită la o temperatură foarte mică. Acest lucru nu este, însă, adevărat, conform Energy Saving Trust.
Dacă încălzirea este pornită, o parte din căldura din casă se pierde prin ferestre și pereți. Acest lucru depinde de cât de bine este izolată locuința. Cu cât utilizezi mai multă căldură, cu atât pierzi mai multă.
Specialiștii de la Energy Saving Trust recomandă să setezi un interval orar în care să pornești încălzirea înainte de a ajunge acasă. Dacă faci acest lucru, temperatura va fi una mai potrivită la sosire.
E bine să programezi termostatul pentru ca centrala să-ți încălzească locuința cu puțin timp înainte să ajungi.
De altfel, dacă lucrezi de acasă, ai nevoie să petreci o mare parte din timp într-o singură cameră. Poți opri caloriferele din alte camere și poți instala, în birou, un calorifer electric, deoarece nu e conectat la sistemul de încălzire centrală.
Cele mai multe radiatoare electrice moderne sunt dotate cu timer. Acestea se pot conecta la sisteme smart home și poți încălzi doar camera de care ai nevoie. Seara, atunci când încălzești restul casei, poți opri caloriferul din birou.
Atunci când oprești caloriferele în încăperile folosite rar și închizi ușile acestora, poți face economie, Există, totuși, un dezavantaj, și anume apariția umezelii, mai ales în camerele care sunt orientate spre nord.
Dacă oprești caloriferele din aceste camere, apa din sistem nu va mai circula prin ele. Centrala va consuma aceeași cantitate de energie, dar o va face mai eficient. Mai exact, va încălzi mai rapid restul locuinței și va consuma mai puțin gaz.
Există situații în care facturile la încălzire pot fi mai mici dacă oprești căldura în anumite camere, dar poți avea surprize neplăcute din cauza umidității, precum apariția mucegaiului, potrivit theradiatorcentre.com.
Pentru a evita astfel de probleme, este recomandat să pornești, din când în când, încălzirea în camerele respective și să le aerisești în mod regulat.
De altfel, poți menține o temperatură minimă astfel încât să previi formarea condensului și apariția mirosurilor neplăcute în acele camere.
Unele calorifere sunt dotate cu o setare pentru îngheț. Dacă o ai la robinetul caloriferului tău, atunci e bine să o utilizezi înainte de a-l închide complet. Așa poți evita înghețul conductelor atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.