Este vorba, de fapt, despre sume mari de bani care nu pot fi justificate. Concret, ANAF anunță că această impozitare cu 70% a sumelor de bani trimise între rude e menită să combată spălarea de bani. Astfel, procentul se va aplica și dacă persoana respectivă refuză să prezinte dovezi privind proveniența banilor, sau dacă nu are dovezi.
ANAF a precizat că orice transfer de bani încasat de la rude se subscrie tipului de operațiuni de donație, dar se încadrează, de asemenea, în categoria veniturilor neimpozabile. De asemenea, în astfel de situație poate să fie vorba despre o datorie, ceea ce reprezintă o sursă neimpozabilă.
De asemenea, sumele încasate în urma nunții sau botezului nu sunt impozitabile. ”În cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, organele fiscale examinează înscrisurile sau informațiile despre activitatea persoanei fizice verificate referitoare la intrările și ieșirile de fonduri și la creșterea sau descreșterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, avându-se în vedere prevederile art. 6 alin. (1) și alin. (2) și art. 55 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală”, mai arată ANAF.
Așadar, nu se impozitează cu 70% darurile de nuntă, botez, sau datoriile de la rude. Cu toate acestea, se vor impozita alte sume de bani și tranzacții, în ideea în care ANAF constată că ”declarațiile fiscale, documentele și informațiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau dacă persoana fizică verificată refuză, în cadrul același proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare ori acestea nu sunt prezentate în termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare”.
Într-un caz aparte, inspectorii ANAF i-au solicitat unei tinere care primise bani de la tatăl său mai multe documente justificative care să arate de unde a primit banii. În condițiile în care deseori banii între rude se dau împrumut sau se plătesc datorii în numerar, inspectorii ANAF vor solicita alte documente justificative, cum ar fi ”mesaje WhatsApp sau declarații pe propria răspundere ale părților implicate și ale martorilor”.
Totuși, dacă persoana refuză să spună de unde are banii, această sumă de bani va fi impozitată cu 70%. Un alt caz e cel al unei pensionare care a primit bani de la fiu pentru o casă, 20.000 de euro mai exact. Și aici ANAF a decis să impoziteze cu 70% această sumă. Pentru a evita astfel de probleme este foarte important să folosim aplicații de online banking și să scriem concret care este destinația banilor.
Așadar, trebuie menționat că românii trebuie să fie atenți la sumele pe care le oferă sau le primesc, pentru că impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată a fost majorat de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024, conform Legii 296/2023. Scapă momentan de griji doar cei care primesc bani la nuntă sau botez, așa zisele cadouri în bani.