News

În ce condiţii se pot vaccina anti-Covid pacienţii cu tratament anticoagulant? Precizări ale Ministerului Sănătăţii

22.01.2021 | 17:54
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a făcut precizări cu privire la condițiile în care se pot vaccina anti-Covid-19 pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant. Aceștia se pot supune procedurii în siguranță, făsă să fie nevoie să întrerupă medicația.

Astfel, potrivit reprezentanților instituției, pacienții cărora li se administrează tratament anticoagulat cu preparate cumarinice, ca Warfarina și Acenocumarolul, iar INR-ul este în cotele normale (2,0-3,0), pot fi vaccinați fără probleme. Tratamentul anticoagulant poate fi urmat în continuare.

ADVERTISEMENT

Totodată pacienţii cu proteze metalice mitrale şi aortice trebuie să-şi măsoare INR-ul înainte de administrarea vaccinului. În cazul în care INR este depășește 3,0 este recomandată consultarea medicului care a făcut prescripția, pentru ajustarea dozelor de anticoagulant, anunță ministerul Sănătății, potrivit Mediafax.

În ce condiţii se pot vaccina anti-Covid pacienţii cu tratament anticoagulant? Precizări ale Ministerului Sănătăţii

„Pacienţilor aflaţi sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranţă, fără a omite nicio doză de anticoagulant. Pacienţilor aflaţi sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranţă”, precizează ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

„Ca măsură de precauţie suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant”, au adăugat aceștia. De altfel, nici pacienții care urmează tratamente cu antiagregante plachetare, ca Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor sau Prasugrel, nu vor fi nevoiți să întrerupă sau să modifice medicația.

„Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subţiri). Este recomandată menţinerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute”, au mai transmis specialiștii.

ADVERTISEMENT

„În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant”, au completat aceștia. Reprezentanții ministerului Sănătății au precizat că informațiile au fost validate de preşedinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătăţii, prof. univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare, cea care include bolnavii cronici, a debutat la 15 ianuarie în România. Raed Arafat a transmis că, până acum, au fost vaccinați peste un sfert de milion de români.

ADVERTISEMENT

Medicii afirmă că vaccinarea ne poate ajuta în trei feluri. În primul rând, reduce șansele de a contacta Covid-19, apoi, chiar dacă ne infectăm, nu o să dezvoltăm o formă severă a bolii, datorită anticorpilor care ajută organismul să lupte cu virusul. Al treilea plus al administrării serului este combaterea pandemiei și revenirea la o viață normală.

ADVERTISEMENT