News

În ce condiţii se vor deschide bisericile după 15 mai. BOR: “Nicio autoritate laică nu are dreptul să dicteze modalitatea de împărtăşire a creştinilor”

12.05.2020 | 12:22
In ce conditii se vor deschide bisericile dupa 15 mai BOR Nicio autoritate laica nu are dreptul sa dicteze modalitatea de impartasire a crestinilor
ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a exprimat, marți, în ce condiţii se vor deschide bisericile după 15 mai, precum şi poziția oficială a conducerii forului religios despre lingurița folosită la împărtășanie.

În ce condiţii se vor deschide bisericile după 15 mai. BOR: “Nicio autoritate laică nu are dreptul să dicteze modalitatea de împărtăşire a creştinilor”

În contextul protejării cetățenilor de transmiterea noului coronavirus, în România s-a vorbit mult de faptul că lingurița pentru împărtășanie ar putea dispărea din biserici.

ADVERTISEMENT

Mai multe voci din fruntea statului și din instituțiile care se ocupă cu gestionarea pandemiei de COVID-19 au vorbit în ultima perioadă despre înlocuirea acesteia cu lingurițe de unică folosință.

Purtătorul de cuvânt Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat marți, la Digi 24, că în bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de ”păhărele și lingurițe de unică folosință”.

ADVERTISEMENT

”Conform legii, neutralitatea religioasă a statului este un principiu de aur a liberalismului politic. Bisericile și cultele religioase au conform Constituției libertatea deplină de a se organiza în interior.

Există posibilitatea unui dialog pe marginea respectării măsurilor de igienă, de la purtarea măștilor… puncte de dezinfecție în biserici. Modalitatea de oferire a împărtășaniei o decide exclusiv biserica.

ADVERTISEMENT

Nicio autoritate laică nu are îngăduință, menirea și dreptul să dicteze modalitatea de împărtășire a creștinilor în biserică. Biserica Ortodoxă Română se va sfătui cu celelalte biserici ortodoxe care la rândul rol au fost afectate de aceeași pandemie.

În bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de păhărele și lingurițe de unică folosință”, a spus Bănescu la postul de știri.

ADVERTISEMENT

Bănescu: ”Am solicitat ca enoriașii să poată intra în biserici”

Despre venirea credincioșilor în biserici după 15 mai, Vasile Bănescu spune că această chestiune s-a discutat cu autoritățile, iar lăcașurile de cult se vor deschide gradual.

”Vom anunța o soluție menită să-i liniștească pe cei îngrijorați. Noi așa am solicitat, să vină în biserică credincioșii, iar deschiderea graduală să includă și accesul oamenilor, așa cum putem veni în spații publice mult mai aglomerate.

Și pentru a intra în biserică, a te ruga câteva minute, a aprinde o lumânare, a te ruga pentru cei dragi, cred că se poate permite”, a mai spus purtătorul de cuvânt BOR.

ADVERTISEMENT