ADVERTISEMENT
News

În ce condiții vor putea vota românii cu flotant și ce se întâmplă cu persoanele bolnave. Anunțul BEC

Autor: Flaviu Popa | 08.09.2020 | 17:28
În ce condiții vor putea vota românii cu flotant și ce se întâmplă cu persoanele bolnave. Anunțul BEC
Măsuri de protecție specială pentru ziua alegerilor/ Foto: Hepta

Biroul Electoral Central a decis că românii care nu și-au făcut viză de flotant până în 4 septembrie să nu poată vota în 27 septembrie, decât în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia vor avea dreptul să voteze la alegerile locale doar în localitatea unde au domiciliul, pentru a descuraja turismul electoral.

BEC a făcut public documentul prin care le interzice românilor fără flotant să voteze în altă localitate decât cea unde au domiciliul.

ADVERTISEMENT

BEC a decis în ce condiții vor putea vota românii la alegerile locale din 27 septembrie

Alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă”, este precizat pe site-ul BEC.

Totodată, alegătorii care nu și-au schimbat cartea de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, trebuie să știe că vor fi nevoiți să „voteaze la secţia de votare la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate”.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei care au un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020 vor avea dreptul să voteze în baza acelui document.

Autoritățile s-au gândit și la acei alegători care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauza bolii. Acești oameni vor putea depune cerere prin care să solicite o urnă specială. Cererea trebuie depusă la secția de votare la care e arondat imobilul unde solicită să se deplaseze urna specială, în preziua votului – 26 septembrie 2020, între orele 18.00-20.00, cu excepţia situaţiilor în care cauza de boală sau invaliditate survine ulterior.

ADVERTISEMENT

De urnă specială vor avea parte și alegătorii dintr-o unitate sanitară publică sau privată, cămin de persoane vârstnice. Important în cazul acestor persoane e să aibă domiciliul sau reședința în localitatea pe răza căreia se află unitatea respectivă de votare.

În încheiere, BEC mai transmite „că persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere, votează prin intermediul urnei speciale”.

ADVERTISEMENT

Alegerile locale se vor desfășura în 27 septembrie 2020, în plină pandemie de Covid-19, lucru care dă mari emoții autorităților locale. Alegerile parlamentare vor avea loc la începutul lunii decembrie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!