Care este adevăratul secret al cafelei turcești. Ce trebuie să faci pentru a te bucura de gustul intens și de textura fină a acestei băuturi preparate după cea mai veche metodă.
Cafeaua turcească este un adevărat ritual și o încântare pentru papilele gustative, mai ales dacă este preparată așa cum trebuie. Cafeaua turcească este o tradiție veche de sute de ani, iar pasionații săi îi cunosc foarte bine istoria.
Pelin Tanyeri, un expert în ale cafelei și manager de restaurant în New York a vorbit despre cafeaua turcească dusă la nivel de artă. Potrivit lui, metoda de preparare este foarte importantă, iar dacă se ține cont de anumite detalii, se va obține o cafea extraordinară.
”Cafeaua are o istorie de 500 de ani. Nu este doar o băutură simplă, ci un stil de viață. Este cea mai veche metodă de preparare a cafelei din lume, inventată în secolul al XVI-lea, în timpul Imperiului Otoman. Și nu este vorba despre un anumit tip de boabe de cafea, ci o metodă și un mod de preparare.”, a spus Tanyeri, potrivit foodandwine.com
Pentru a face cafea turcească, trebuie să ții cont de faptul că boabele trebuie măcinate extrem de fin, mai fin decât pentru espresso. De asemenea, comparativ cu cafeaua italienească, cafeaua turcească se face cu mai multă apă, ceea ce îi permite să fie savurată lent.
Ritualul cafelei turcești nu este complet fără ceștile potrivite. De obicei acestea sunt mici, iar istoria lor datează de sute de ani. La început, ceștile pentru cafeaua turcească nu aveau deloc mânere, iar asta le făcea ușor de recunoscut. Între timp, forma lor a suferit modificări, iar acum au mânere.
Pentru a prepara o cafea turcească perfectă, ai nevoie de un ibric tradițional. Acesta se numește cezve și este fabricat din cupru sau alamă. După ce ai ales ibricul, se vor pune ¾ linguri de cafea măcinată la o cană de apă. Dacă preferi cafeaua dulce, atunci poți pune și o linguriță de zahăr.
”Cafeaua formează o spumă, iar aceasta este turnată împreună cu băutura. Îți vei da seama că ai obținut o cafea turcească bună după spuma de deasupra.”, a mai spus Tanyeri.
Pentru a te bucura de gustul cafelei turcești, trebuie să știi că savurarea ei este un adevărat ritual. De obicei, aceasta se servește alături de un pahar cu apă și o bucată de rahat turcesc. Cafeaua turcească nu este o cafea obișnuită, ci este o băutură destinată relaxări și, tocmai de aceea, se bea după masă.