News

În ce dată va avea loc repartizarea computerizată a elevilor la liceele din România

12.06.2019 | 14:34
In ce data va avea loc repartizarea computerizata a elevilor la liceele din Romania

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în perioada 3 – 7 iunie pentru a susține Evaluarea Națională vor susține săptămâna viitoare probele scrise la limba și literatura română (18 iunie) și la matematică (20 iunie), urmând ca rezultatele finale, după ce au fost rezolvate contestațiile să fie afișate în data de 29 iulie. Ulterior, repartizarea elevilor în învățământul liceal va avea loc pe 12 iulie.

În ce dată va avea loc repartizarea elevilor la liceu

Ministerul Educației a publicat calendarul de admitere la liceu în anul 2019 și acesta arată că, repartizarea computerizată la liceu va avea loc în data de 12 iulie. Absolvenții claselor a VIII-a își vor exprima opțiunile către liceu împreună cu părinții și cu diriginții de la clasă și vor trece în fișele de înscriere opțiunile, în ordinea pe care o doresc. Aceeași procedură o vor urma și elevii care doresc să se înscrie la un liceu din alt județ sau municipiu.

Ministerul Educației le recomandă elevilor, dar mai ales părinților să completeze fișa cu un număr suficient de opțiuni evitând astfel situațiile nedorite, cum ar fi să nu fie acceptat în niciunul din liceele alese. Totodată, elevii trebuie să-și exprime opțiunile realiste în conformitate cu media de la capacitate.

Rezultatele finale de la examenul de capacitate din acest an vor fi afișate în data de 29 iunie, după ce s-au rezolvat contestațiile.  Examenul de capacitate se desfășoară o singură dată pe an, într-o singură sesiune. Atât elevii de la învățământul de stat, cât și cei de la privat au dreptul să susțină acest examen fără a plăti vreo taxă.

Așa arată fișa de înscriere la liceu. Aici trec elevii claselor a VIII-a opțiunile favorite
Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a în învățământul liceal are loc pe data de 12 iulie
Sursa foto: ph-online.ro

Calendar admitere în învățământul liceal 2019

Calendarul examenului de Evaluarea Națională 2019 este realizat conform structurii anului școlar 2018 – 2019 și arată așa:

  • 3 – 7 iunie înscrierea pentru a susține examenul de Evaluare Națională 2019
  • 3 – 7 iulie are loc completarea fișelor de înscriere la liceu cu opțiunile alese de elevii absolvenți ai claselor a VIII-a
  • 4 – 8 iulie elevii și părinții verifică fișele de înscriere la liceu, precum și eventualele greșeli din baza de date computerizată
  • 12 iulie are loc repartizarea computerizată la liceu a elevilor din clasa a VIII-a

Admiterea în învățământul liceal se realizează pe baza notelor de la Evaluarea Națională, care va conta în proporție de 80%, cât și media celor patru ani de gimnaziu, în proporție de 20%.