Vrei să faci o friptură ca la restaurant, dar nu știi care e secretul bucătarilor profesioniști? Trucul stă într-o marinadă simplă pe care o poți face acasă în doar câteva minute.
Cu această rețetă de marinadă roșie, carnea va fi atât de fragedă încât se va topi în gură. Conține usturoi, cimbru și boia, și poate fi folosită pentru carne de porc, pui sau vită. Cum se prepară și cât timp se marinează friptura? Află în continuare.
Marinada este esențială pentru a face carnea fragedă și aromată, dar poate fi folosită și ca dressing delicios la servire. Pentru 250 ml de marinadă roșie, care îți ajunge pentru un kilogram de carne, iată rețeta unei gospodine iscusite de pe savoriurbane.com.
2-3 căței de usturoi
1 ceapă medie
2 lingurițe boia dulce sau mix cu boia iute și afumată
½ linguriță fulgi de ardei iuți (chili) sau câteva picături de hot sauce (sos picant)
1 linguriță de semințe de chimen (sau pudră)
1 linguriță de cimbru uscat
1 vârf de cuțit piper negru măcinat
1 linguriță rasă de sare
Zeama de la 1 lămâie
2 linguri de ulei
Procesul de preparare este extrem de simplu. Tot ce trebuie să faci este să pui toate ingredientele de mai sus într-un robot de bucătărie și să le procesezi până obții o pastă roșie și savuroasă.
Cantitățile din rețetă sunt suficiente pentru aproximativ un kilogram de carne, dar poți face și o porție dublă dacă vrei să păstrezi jumătate ca sos pentru servire.
Se pun apoi bucățile de carne în această pastă cremoasă (într-un recipient cu capac) și se vor lăsa la frigider o perioadă de timp. Pentru felii obișnuite de ceafă sau cotlet de porc, 6-12 ore sunt suficiente, dar poți lăsa carnea la marinat și până la două zile în frigider. Cu cât stă mai mult, cu atât va deveni mai fragedă și mai aromată.
Când vine vorba de gătit, aceasta nu trebuie niciodată pusă pe foc direct din frigider. Las-o să stea la temperatura camerei cel puțin 2-3 ore înainte. Marinada este perfectă nu doar pentru fripturi la grătar, ci și pentru preparate la cuptor sau în tigaie.