Tu în ce prăjești chiftelele ca să iasă delicioase și pufoase? Poate de multe ori ți s-a întâmplat să te trezești cu ele fie arse, fie uscate. Totodată, gustul poate nu a fost chiar cel dorit.
Chiftelele sunt un preparat delicios, care poate fi făcut din diverse ingrediente. Cele mai des întâlnite sunt chiftelele din carne tocată. Unele persoane le fac din porc, vită, pui, sau chiar o combinație.
Mai sunt însă și chiftele din carne de curcan, ori carne de pește. Chiftelele mai pot fi făcute și de post, din ceapă, sau chiar din fulgi de ovăz sau pesmet. Evident, totul depinde de preferințele fiecăruia.
Pe lângă aceste ingrediente de bază, chiftelele pot include și ingrediente suplimentare, cum ar fi brânză, legume, sau chiar diverse sosuri sau paste de tomate pentru a le oferi un gust diferit.
Cum trebuie însă să prăjești chiftelele ca să fie și pufoase, dar și delicioase? Indiferent de compoziția pe care o alegi, contează mult modul de gătire. Odată ce tehnologia a evoluat, unele chiftele sunt preparate în air fryer, ori chiar în cuptor.
Chiar și așa, tot rămân niște secrete care trebuie spuse. În primul rând dacă alegi să faci chiftele din carne tocată, optează pentru carne de calitate, cu un conținut de grăsime între 15% și 20%.
Totodată, optează pentru ingrediente aparte dacă vrei un gust aromat. Poți adăuga dincolo de carne ouă, miezul de pâine înmuiat în lapte, pesmetul, usturoiul, sare, dar și piper. De asemenea, e recomandat ca pâinea să fie înmuiată în lapte, iar mai apoi bine stoarsă.
Referitor la ou, se folosește unul singur la o cantitate de 400 g de carne tocată. Un alt detaliu important e să lași chiftelele la frigider măcar jumătate de oră după ce au fost modelate. În acest mod vor fi compactate mai bine, iar gătirea vi fi una ușoară.
Dacă vrei ca toate chiftelele să iasă delicioase și pufoase, ai grijă la cum le gătești. Fie că alegi cuptorul, ori tigaia, asigură-te că acestea nu se vor destrăma. Totodată, optează neapărat pentru ulei de floarea soarelui.
De ce ies chiftelele delicioase și pufoase dacă sunt prăjite în ulei de floarea soarelui? Acest are un gust neutru, dar un punct de fum ridicat. Totodată, așteaptă ca acesta să fie încins înainte să pui chiftelele la prăjit.
Totodată, dacă faci chiftele în sos, prăjește-le în primă fază, iar mai apoi lasă-le la fiert în sosul de roșii. Și temperatura joacă un rol esențial. În cazul în care faci chiftelele la air fryer ori la cuptor, setează o temperatură de 180 de grade.
Timpul poate varia, în funcție de mărime, de la 20 până la 30 de minute. Și iată că dacă ții cont de aceste sfaturi, chiftelele vor fi delicioase și pufoase. Dacă însă vrei ceva mai crocant, atunci poți adăuga niște pesmet în exterior.