Dacă vrei să te bucuri de cartofii din cămară chiar și la primăvară, atunci trebuie să știi cum se depozitează corespunzător. Doar așa vei evita încolțirea acestora și vor fi buni luni întregi.
Printre cele mai consumate alimente se numără cartofii, care se pot prepara în numeroase feluri. Indiferent dacă îi preferi piure, prăjiți sau copți, cartofii se potrivesc de minune cu diverse tipuri de carne.
De multe ori, avem tendința de a cumpăra o cantitate mai mare de cartofi, pentru a-i putea avea la îndemână atunci când avem nevoie.
Un lucru foarte important, de care trebuie neapărat să ții cont, este modul în care depozitezi cartofii. Dacă nu sunt ținuți într-un mod corespunzător, aceștia pot încolți și se vor strica mai repede decât ar trebui.
Odată ce au fost culeșii, cartofii trebuie lăsați foarte puțin la soare, astfel încât să se usuce. Trebuie depozitați, apoi, într-un loc răcoros, protejați de razele soarelui. Nu este bine să-i ții nici în frigider, întrucât se pot altera destul de repede.
În general, atunci când cumperi cartofi într-o pungă preambalată, aceasta are deja orificii. Se pot păstra cartofii în această pungă, însă nu trebuie să-i sigilezi prea strâns.
În cazul în care ai cumpărat câțiva cartofi vrac, atunci îi poți pune într-o cutie de carton, un coș, o pungă de plasă sau de hârtie, dar este potrivit și un recipient bine ventilat.
Dacă nu este ventilată adecvat, o pungă etanșă se va umezi, deoarece cartofii eliberează dioxid de carbon. Înainte de a-i depozita, cartofii trebuie verificați de puncte moi, mucegai sau deteriorări din cauza lopeții.
Zonele deteriorate se taie, iar cartofii respectivi trebuie utilizați imediat. Cei care sunt în stare bună se pot păstra pentru mai mult timp.
În afară de faptul că trebuie să-i ții departe de lumina soarelui, cartofii trebuie protejați și de umiditate. Nu trebuie lăsați într-un mediu întunecat și umed, întrucât vor crește în continuare și vor înmuguri, deoarece ei cresc în solul întunecat și umed înainte de a fi culeși.
Cartofii trebuie ținuți într-un mediu rece, dar uscat, nu deasupra frigiderului sau aproape de aragaz.
Un detaliu important de știut este faptul că fructele și legumele nu trebuie păstrate împreună. Dacă pui împreună merele și cartofii, acestea vor produce etilenă, iar ambele vor putrezi, conform SouthernLiving.com.
Nici cartofii și ceapa nu se depozitează împreună. Ambele conțin o cantitate mare de apă și se pot altera mai repede. Dacă sunt combinate, produc un gaz etilenă, iar procesul de coacere va fi grăbit.