ADVERTISEMENT
News

În ce situații poate statul să ne ia bani din salariu. Ce spune legea

Autor: Adrian Baciu | 15.02.2021 | 13:14
În ce situații poate statul să ne ia bani din salariu. Ce spune legea
Schimbări privind salariul minim? PSD cere să fie acordat doar angajaţilor care nu au nicio calificare

Există situații în care statul poate să ne ia bani din salariu? Iată o întrebare pe care și-o adresează mulți cetățeni și la care legea oferă un răspuns destul de clar.

ADVERTISEMENT

Răspunsul este unul afirmativ: pot fi poprite veniturile din salarii, pensii, ajutoare bănești sau alte indemnizații speciale, însă numai în condițiile prevăzute de legea civilă.

De asemenea, conform legislației în vigoare, băncile pot institui popriri pe conturile clienților, la solicitarea executorilor judecătorești, în cazul în care respectivii clienți au anumite datorii către persoane juridice sau diferite instituții.

ADVERTISEMENT

Codul de procedură civilă: În ce situații poate statul să ne ia bani din salariu

Teoretic, există câteva venituri care nu pot fi poprite, în nicio situație (nici măcar la cererea Fiscului, pentru datorii fiscale), însă în practică se ajunge, de multe ori, în situația în care o bancă poprea sume de bani din contul unui datornic, printre care și alocațiile copiilor.

În ceea ce privește datoriile fiscale, situația se schimbă, iar legea are o portiță care permite statului să pună poprire și pe salarii, pensii sau alte indemnizații.

ADVERTISEMENT

Codul de procedură fiscală prevede că ”sumele ce reprezintă venituri bănești ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum și ajutoarele sau indemnizațiile cu destinație specială sunt supuse urmăririi la plătitorul venitului numai în condițiile Codului de procedură civilă”.

Mai exact, asta înseamnă că pot fi poprite veniturile din salarii, pensii, ajutoare bănești sau alte indemnizații speciale care pot fi urmărite numai în condițiile din legea civilă, adică respectând și limitele de acolo.

ADVERTISEMENT

Care sunt limitele până la care statul ne poate lua din salariu

În Codul de procedură civilă se specifică clar faptul că limitele până la care pot fi urmărite aceste venituri de către stat sunt următoarele:

  • până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
  • până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
ADVERTISEMENT

“Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel”, scrie în Codul de procedură civilă.

Așadar, Fiscul poate pune poprire pe veniturile din salarii și pensii respectând aceste limitări, scrie site-ul Avocatnet.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!