În România, cei care dețin permis de conducere știu că nu au voie să conducă un vehicul după ce au consumat alcool, indiferent despre ce cantitate este vorba.
Dacă la noi legea spune că toleranța este zero atunci când vine vorba despre consumul de alcool la volan, există, la nivel european și mondial, țări care permit acest lucru.
Fiecare stat are propria legislație atunci când vine vorba de nivelul permis al alcoolului din sânge după urcarea la volan. În timp ce unele au toleranță zero la acest lucru, altele permit un anumit procent.
În prezent, doar în România și în alte șase state din estul Europei mai este interzis cu desăvârșire condusul unei mașini în acest caz, scrie Libertatea.
În lumea dezvoltată din vest, cel mai des întâlnit standard pentru nivelurile acceptate de alcoolemie este de 0,5 ‰.
În schimb, în majoritatea țărilor estice, această cifră este mai mică și variază între 0,0 ‰ și 0,3 ‰.
Peste ocean, în SUA, limita legală variază în funcţie de fiecare stat. Aceasta nu mai poate depăși 0,08 ‰ (limita legală a coborât în ultimii ani de la 0,15 ‰).
La polul opus României, există state unde șoferii pot consuma orice cantitate de alcool și apoi să conducă fără a răspunde penal. Vorbim aici despre Angola, Insulele Comore, Congo, Etiopia, Indonezia și Vietnam.
În schimb, dacă un astfel de șofer băut produce un accident de circulație, îi va fi suspendat permisul pe viață, fără posibilitatea de a-l mai recupera vreodată.