Life

În ce tip de ulei e bine să prăjești peștele, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o comit

Dacă și tu adori peștele și alegi să îl prăjești, află cum să faci asta într-un mod sigur. Nu orice tip de ulei este recomandat.
27.04.2025 | 08:30
In ce tip de ulei e bine sa prajesti pestele de fapt Greseala pe care multe gospodine o comit
În ce ulei trebuie să prăjești peștele și cât de important e acest detaliu. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

E bine să prăjești peștele doar într-un anumit tip de ulei. În acest mod va fi mai sănătos, dar și mai delicios. Astfel, te vei bucura de preparatul mult dorit și eviți alte posibile riscuri.

În ce ulei trebuie să prăjești peștele și cât de important e acest detaliu

Peștele este delicios și are o mulțime beneficii pentru organism. Contează totuși și modul în care alegem să îl preparăm. În unele cazuri putem ajunge să transformăm preparatul în unul nu foarte gustos și chiar plin de grăsimi.

ADVERTISEMENT

Peștele poate fi preparat fie la cuptor, fie pe plită ori la grătar. Totodată, putem consuma și pește fiert, dar și prăjit. Și totuși de ce trebuie să ținem cont dacă alegem să îl prăjim?

Poate nu știai, dar e important în ce tip de ulei alegi să prăjești peștele. Unele specii sunt mai bune la cuptor, altele la tigaie. În general însă, dacă vorbim de pește precum hamsiile, e recomandat ca acestea să fie prăjite într-o friteuză, ori într-o tigaie înaltă.

ADVERTISEMENT

În acest mod rezultatul va fi un pește delicios, dar și crocant. Contează însă aroma uleiului, dar și punctul lui de ardere. Peștele nu poate fi prăjit la fel ca și carnea de pui ori cea de porc.

Cât de sănătos e peștele prăjit

Spre exemplu, pentru a prăji carnea este nevoie de o temperatură cuprinsă între 175 și 190 de grade Celsius. De cealaltă parte, în cazul peștelui avem nevoie de cu totul altceva. În momentul în care încingi uleiul dincolo de punctul său de fum, acesta capătă un gust ars și amar, care va afecta și gustul de pește.

ADVERTISEMENT

În ce tip de ulei poți să prăjești, deci, peștele ca să fie delicios? Uleiul de rapiță poate fi o alegere bună. Acesta are un preț accesibil, dar și un punct de ardere potrivit pentru carnea de pește. Uleiul de floarea soarelui are la rândul său un punct de ardere ridicat.

ADVERTISEMENT

Totodată, aroma sa neutră nu va modifica deloc gustul peștelui. Și la fel ca și cel de rapiță și aceasta este cât se poate de accesibil. Evită însă uleiul de măsline sau cel de cocos. Acestea s-ar putea să distrugă complet gustul peștelui, dar și textura sa.

În același timp, mai ține cont și de faptul că în timpul procesului de prăjire, o parte din calitățile nutritive ale peștelui se pierd. De asemenea, acesta va fi ceva mai gras. Drept urmare, încearcă să nu consumi pește prăjit prea des. O alternativă mai sănătoasă rămâne peștele la cuptor, sau cel la grătar sau la aburi.