Din copilărie învățăm că punerea grâului la încolțit de Sfântul Andrei este o tradiție importantă. Planta este considerată un simbol al prosperității, al sănătății și al protecției în anul ce urmează. Dar cum se plantează, corect, pentru a se dezvolta frumos?
Punerea grâului la încolțit de Sfântul Andrei este o tradiție veche în multe culturi din Europa, având semnificații adânci legate de renaștere, protecție și prosperitate. Aceasta se face, în special, în noaptea de 29 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei. Și este văzută ca un ritual care aduce noroc și sănătate pentru întreaga familie în anul ce urmează.
Planta este considerată o metaforă a a creșterii, a regenerării și a rodniciei. Semințele simbolizează, de fapt, viața și speranța. Iar germinarea lor este percepută ca pe un un semn că viitorul va fi plin de belșug și prosperitate.
De asemenea, grâul încolțit se păstrează de obicei în casă, fiind plasat pe pervazul ferestrei sau în colțurile camerei, având rolul de a aduce binecuvântare și de a alunga spiritele rele. Se crede că, dacă grâul crește sănătos și verde, anul următor va fi unul rodnic și fără probleme majore.
Conform tradiției, fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul ghiveci cu grâu. Astfel, pentru a fir roditor grâul plantat de Sfântul Andrei, trebuie să ții cont de câteva detalii. În acest mod, va crește mai verde și mai înalt decât niciodată.
În ajunul Sfântului Andrei, se pune o cantitate de grâu într-un ghiveci cu pământ sau într-un castron mai adânc. Boabele de grâu se acoperă cu un strat subțire de pământ, se udă și se plasează la fereastră, pentru a primi lumină naturală și căldură, notează wowbiz.ro.
De obicei, grâul se lasă să germineze timp de câteva zile, iar în momentul în care frunzele verzi încep să răsară, se crede că acest lucru este un semn al unui an rodnic, prosper și plin de belșug.
Dacă însă grâul nu încolțește sau se usucă, se consideră un semn că anul viitor va fi mai greu sau mai plin de provocări. În multe zone din România, grâul încolțit de Sfântul Andrei este un simbol al speranței și al împlinirii dorințelor.
Iar fiecare familie se asigură că acest obicei este respectat cu sfințenie. Totodată, unii obișnuiesc să pună mai multe vase cu grâu, fiecare reprezentând o dorință sau un vis pentru anul ce vine.