Life

În ce zi se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște. Regula de aur pentru gospodine

28.04.2021 | 22:02
In ce zi se vopsesc de fapt ouale de Paste Regula de aur pentru gospodine
În ce zi se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște. Regula de aur pentru gospodine. Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Săptămâna aceasta este una foarte importantă pentru ortodocși, care vot sărbători Paștele în această duminică, iar gospodinele se pregătesc să vopsească ouăle și trebuie să țină cont de o regulă de aur. 

Potrivit credințelor oopulare, ouăle de Paște se vopsesc, în general, joia, dar și sâmbăta. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă susține că nu trebuie să existe o zi anume în care putem vopsi ouăle, atâta timp cât facem pregătiri pentru Paște.

ADVERTISEMENT

Există și legende legate de culoarea roșie cu care vopsim ouăle de Paște, toate fiind legate de Iisus Hristos, roșul simbolizând sângele Mântuitorului.

În ce zi se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște. Regula de aur pentru gospodine

Gospodinele trebuie să știe că nu trebuie să vopsească ouăle doar joia sau sâmbăta, așa cum spun credințele populare, ci și în altă zi, după cum transmit preoții Bisericii Ortodoxe, informează Antena 3.

ADVERTISEMENT

Vopsitul ouălor reprezintă jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Culoarea roșie folosită pentru vopsitul ouălor face trimitere la una dintre legendele pioase, transmise prin viu grai până în ziua de astăzi.

Una dintre ele spune că Maica Domnuluia așezat sub crucea pe care era răstignit fiul ei un coșuleț cu ouă, venind să-L plângă. Ouăle s-au înroșit de la sângele Mântuitorului și de aceea le colorăm în roșu cu ocazia sărbătorilor pascale.

ADVERTISEMENT

Majoritatea persoanelor preferă ca ouăle să fie vopsite în mai multe culori. Unii chiar au făcut o artă din coloratul ouălor de Paște și aleg să le evidențieze prin modele abstarcte și diverse desene.

O altă superstiție este legată de ziua în care se pun la copt dulciurile renumite de Paște, și anume pasca și cozonacul. În credințele populare se spune că doar în Vinerea Mare putem face acest lucru și nimic altceva legat de pregătirile pentru sărbători.

ADVERTISEMENT

Totodată, Biseria Ortodoxă spune că nu este importantă vopsirea ouălor, ci acțiunea în sine de a le vopsi.

ADVERTISEMENT