Life

În ce zile nu se fac nunți în 2023. E total interzis, conform tradițiilor Bisericii Ortodoxe Române

Când nu se organizează nunți în anul 2023. Ce rânduieli stricte și clare are Biserica Ortodoxă Română în această privință.
22.01.2023 | 20:16
In ce zile nu se fac nunti in 2023 E total interzis conform traditiilor Bisericii Ortodoxe Romane
Când nu se organizează nunți în anul 2023. Ce rânduieli stricte și clare are Biserica Ortodoxă Română în această privință. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

În ce zile nu se fac nunți în 2023. E total interzis, conform tradițiilor Bisericii Ortodoxe Române. E indicat să țineți cont de sfaturile pe care le primiți de la Duhovnic înainte de a alege data marelui eveniment.

Când nu se organizează nunți în anul 2023. Ce rânduieli stricte și clare are Biserica Ortodoxă Română în această privință

Nunta este un prilej de sărbătoare pentru miri și pentru petrecăreți, de aceea e bine să consultați un calendar ortodox înainte de a face pasul cel mare. Potrivit regulilor impuse de Biserică Ortodoxă Română există câteva zile când nu se organizează ceremonii religioase.

ADVERTISEMENT

Dacă cununia civilă nu ține cont de cinstirea Sfinților din 2023, iată că lucrurile stau diferit când trebuie să ajungeți în fața altarului. Niciun preot nu realizează cununia în marile posturi de peste an și în zilele de post.

Nu se fac nunți în zilele de miercuri și vineri. De asemenea, mirele și mireasa trebuie să știe că luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfântului Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (20 februarie – 23 aprilie), nu se organizează evenimente.

ADVERTISEMENT

În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 12 iunie – miercuri, 28 iunie), în Postul Adormirii Maicii Domnului (marți, 1 august – luni, 14 august) și pe 29 august, marți, când este pomenită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul preoții nu unesc destinele îndrăgostiților.

Ce alte zile sunt interzise pentru nuntă

Printre zilele și perioadele care sunt complet interzise pentru nuntă se află și Postul Naşterii Domnului  care anul acesta se desfășoară începând de miercuri, 15 noiembrie până duminică, 24 decembrie.

ADVERTISEMENT

Totodată, rânduiala Bisericii Ortodoxe Române ne amintește că în ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 24-25 mai; 3-5 iunie; 15 august, 13-14 septembrie) nu sunt posibile nunțile.

Unirea destinelor nu poate avea loc nici în perioada care ține de la Crăciun până la Bobotează, și anume 25 decembrie 2023 – 6 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, e foarte important să alegeți data nunții după o discuție cu preotul, nu doar atunci când reușiți să găsiți un restaurant disponibil.

ADVERTISEMENT