News

Mai trebuie să ne temem de coronavirus? Medicul Carmen Dorobăț: „Vor apărea valuri de infecții”

În ciuda apariției unor noi cazuri de infectare cu coronavirus, soldate cu decese, medicul Carmen Dorobăț susține că, la nivelul strategiei OMS, urgența pandemică s-a încheiat.
17.05.2023 | 11:03
Mai trebuie sa ne temem de coronavirus Medicul Carmen Dorobat Vor aparea valuri de infectii
Potrivit medicului specialist Carmen Dorobăț, perioada de urgență pandemică s-a terminat (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina și problemele sociale ne-au îndepărtat de ceva vreme atenția de la pandemia coronavirusului. Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, la începutul acestei luni au fost înregistrate 3.463 de noi cazuri de infectări cu virusul SARS- CoV-2, din care 28 s-au soldat cu decese. În ciuda faptului că 15 bărbați și 13 femei au murit, în condițiile în care atenția față de pandemie a scăzut, la nivel național, medicul infecționist Carmen Dorobăț ne liniștește și afirmă că, „de curând, OMS a subliniat că urgența pandemică s-a încheiat”.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț: „Apariția noilor valuri de infecție cu coronavirus nu trebuie să ne surprindă, din pricina socializării. La nivelul strategiei OMS, urgența pandemică s-a sfârșit!”

Așa cum se întâmplă în toate cazurile unor astfel de boli care se manifestă la nivel planetar, este firesc să apară și o tendință alarmistă, iar atunci când sunt dezvăluite și asemenea date precum cele prezentate anterior, aceasta este alimentată. Dar, așa cum OMS (Organizația Mondială a Sănătății) anunța în luna martie că, în curând, virusul COVID-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră, în același mod apreciază situația și experții români.

ADVERTISEMENT

„Pandemia există în continuare, pentru că nu poate dispărea atât de rapid. Ne confruntăm inclusiv cu infecțiile cu virusul HIV și cu hepatita B, astfel că pandemia nu s-a sfârșit. Însă, ceea ce a reprezentat urgența pandemică s-a sfârșit, la nivelul strategiei OMS”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Medicul specialist, care a avertizat de-a lungul timpului nu doar cu privire la expansiunea coronavirusului, ci și în legătură cu alte epidemii, mai mult sau mai puțin sezoniere, a completat: „Nu ne miră faptul că mai apar astfel de valuri. Există socializare, iar tulpina Omicron circulă. Instituțiile de învățământ, indiferent de nivel, funcționează și am revenit la viața noastră cea de toate zilele. Este foarte bine, dar toate aceste schimbări duc și la creșterea numărului de cazuri, pentru o perioadă de timp”.

ADVERTISEMENT
Vaccinare Coronavirus
Pe plan internațional, vaccinarea împotriva Coronavirusului continuă (sursa hepta.ro)

Simptomatologia clinică nu este zgomotoasă

Carmen Dorobăț consideră că „trebuie să vedem partea plină a paharului, pe care o întrevăd din punct de vedere medical, și anume faptul că tulpina Omicron este dominantă, prin cele câteva sute de sub-variante ale sale. Prin urmare, simptomatologia clinică nu este foarte zgomotoasă. Într-adevăr, sunt oameni care se prezintă la camerele de gardă, însă nu necesită internare în spital, deoarece pot fi îngrijiți la domiciliu”.

Pe de altă parte, medicul specialist a subliniat faptul că avem la îndemână medicamente antivirale, fie cu administrare orală, pentru formele care nu pun probleme deosebite, fie cu administrare injectabilă, pentru persoanele care prezintă risc de dezvoltare a formelor grave, astfel încât, din punctul de vedere al atitudinii medicale în fața pacientului, lucrurile sunt mult mai clare.

ADVERTISEMENT

„Categoric, vor mai fi posibile astfel de valuri, așa cum vor mai apărea forme grave. În consecință, vor mai exista și decese. Numărul de 28 de decese înregistrate în perioada la care faceți referire este mare, deoarece până acum eram obișnuiți să apară doar câteva, în toată țara. Probabil că ne aflăm chiar în momentul în care s-a conturat o astfel de situație, legată de cazurile grave și de noile decese”, a continuat partenera noastră de dialog.

Persoanele cu vârste între 75 – 80 de ani rămân în pericol

Evident, este necesară o diferențiere între formele grave și cele tratabile la domiciliu, așa cum, în continuare, trebuie definite categoriile de persoane care rămân predispuse, în mod deosebit, infectării cu tulpina Omicron. Din spusele medicului infecționist Carmen Dorobăț, din aceste puncte de vedere, situația nu s-a schimbat foarte mult în comparație cu perioada anterioară.

ADVERTISEMENT

„Din ceea ce eu observ în spital cu privire la formele grave, în mare majoritate acestea apar în cazul persoanelor trecute de vârsta de 75 – 80 de ani și la cele care au comorbidități. În ultima vreme, nu am mai întâlnit cazuri și nu am mai citit ceva referitor la pacienți tineri care să contacteze forme de boală foarte grave și care să aibă un sfârșit nefericit”, a completat interlocutoarea noastră.

Carmen Dorobăț a menționat că „statistica prezentată este realizată la nivelul întregii țări și nu vă pot spune dacă respectivele persoane erau internate în spitale sau se tratau la domicilu. Însă persoanele care se știu predispuse la riscuri și prezintă simptomatologia de răceală, cu ghilimelele de rigoare, trebuie să facă un test rapid, care poate fi procurat de la orice farmacie. Dacă sunt persoane care se pozitivizează cu infecția coronavirus sau chiar cu gripă și sunt conștiente de faptul că au o capacitate scăzută de apărare a organismului, este bine să se adreseze medicului, pentru că acesta va hotărî și momentul internării”.

Totuși, medicul specialist a avertizat, din acest punct de vedere, asupra faptului că, în condițiile în care respectivii pacienți stau prea mult acasă și așteaptă să se vindece de COVID-19, câteodată lucrurile degenerează. Persoanele cu rezistență scăzută trebuie să se prezinte la medic imediat ce au constatat că au contactat această infecție.

Primăvara capricioasă a influențat dinamica virală

Pentru că nu suntem experți în medicină, am dorit să aflăm dacă, practic, în această perioadă avem de-a face cu un nou val de infecții sau dacă, în contextul general, se poate vorbi despre persistența virusului. Răspunsul a venit imediat: „Pe un anumit fond pot apărea diferite ondulații. Dar, să fie clar, nu ne așteptăm la un val precum cel de care nu ne aducem aminte deloc cu plăcere, cum s-a întâmplat în cazul tulpinilor Beta și Alfa”.

„Aceste ondulații sunt inerente anumitor perioade de timp și trebuie să fim atenți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere climatic. Avem parte de o primăvară capricioasă și de o perioadă în care temperaturile nu au crescut foarte mult. De asemenea, a plouat mult și a existat o atmosferă umedă”, a detaliat medicul infecționist.

Într-adevăr, există factori climatici care determină activarea dinamicii virale, însă „nu este cazul să intrăm în panică. Trebuie să ne comportăm normal, pentru că am traversat atâtea epidemi. Acum stăpânim infecția cu virusul COVID-19, cunoaștem tratamentele, dar dacă prezintă simptome de răceală și prin test rapid se confirmă infecția cu coronavirus ori chiar cu gripă, semenii noștri care prezintă factori de risc, vârsta și bolile asociate, trebuie să se adreseze imediat medicului”.

Medic specialist Coronavirus
Medicii infecționiști luptă, în continuare, cu flagelul pandemic (sursa hepta.ro)

În continuare, în așteptarea vaccinului cu triplă acțiune

Am dorit, de asemenea, să aflăm de la medicul Carmen Dorobăț dacă, pe baza informațiilor pe care le deține, inclusiv pe plan internațional, se mai discută despre posibila apariție a unor noi tulpini. Ca și în cazul altor pandemii, de data aceasta verdictul nu a fost unul încurajator, ci mai degrabă firesc:

„În momentul în care vorbim despre un virus, întotdeauna apare posibilitatea apariției unor noi tulpini. Așa se petrec lucrurile cu virusul HIV, care își schimbă conformația și există expertize în astfel de modificări. Coronavirusul acționează identic, astfel că pot apărea noi tulpini. Este important ca aceste noi tulpini să nu fie deosebit de agresive încât să pună în pericol atât starea de sănătate a individului, cât și întregul sistem sanitar, prin numărul mare de cazuri”.

Cu toate acestea, „sperăm că nu vom ajunge într-o asemenea situație. Cu atât mai mult nădăjduim că și preparatul anti-coronavirus va intra în categoria vaccinurilor sezoniere, așa cum se întâmplă cu virusul gripal. Mai mult, se discută despre un trivaccin, care să acopere virusul gripal, virusul respirator și coronavirusul. În acest domeniu se fac cercetări și nădăjduim ca, în curând, să avem o finalitate progresiv fericită și vom avea la îndemână și un astfel de preparat”.

Cum a mutat războiul din Ucraina atenția de la pandemie

Nu în ultimul rând, așa cum afirmam anterior, odată cu începutul războiului din Ucraina se vorbește tot mai rar despre coronavirus. Medicul Carmen Dorobăț nu întrevede în această situație o nuanță conspirativă și îndeamnă la moderație. Din acest punct de vedere, specialistul contactat ne-a declarat:

„Nu aș comenta acest fenomen într-o nuanță subiectivă. Este firesc ca preocuparea societății să se îndrepte și spre zona conflictuală, care nu numai că nu face nimănui plăcere, dar poate conduce către angoasă, în special în zonele limitrofe respectivului spațiu. Europa este limitrofă zonei de conflict și, dincolo de latura geopolitică, războiul a devenit o preocupare generală”.

„În ceea ce ne privește pe noi, doctorii, rămânem pe poziții și putem răspunde în orice moment chestiunilor legate de dinamica virală și de evoluțiile ulterioare. Eu nu citesc niciodată informația medicală în spirit conspiraționist, însă observ ce se întâmplă în spital”, a argumentat medicul specialist.

În concluzia dialogului nostru, doctorul Carmen Dorobăț a punctat: „Categoric, numărul de cazuri diferă total de perioada în care ne puneam problema unde să plasăm pacienții. Formele sunt ușoare și, într-adevăr, putem să ne așteptăm ca numărul de cazuri să oscileze, în funcție de diverși factori. Asta nu înseamnă să nu ne așteptăm că vom avea o vară liniștită și o vacanță frumoasă…”.

ADVERTISEMENT