Sport

În Cluj contează doar U, care are zeci de mii de fani! Chiar dacă ia titlu după titlu, CFR Cluj rămâne o minoritate în oraș. Comparația lui Cornel Dinu. Exclusiv

CFR Cluj este surclasată la numărul de suporteri de marea rivală U Cluj. Orașul este prin tradiție „uist” și nici titlurile aduse în Gruia nu schimbă preferințele, doar U Cluj contează. Comparația lui Cornel Dinu.
07.04.2022 | 21:43
In Cluj conteaza doar U care are zeci de mii de fani Chiar daca ia titlu dupa titlu CFR Cluj ramane o minoritate in oras Comparatia lui Cornel Dinu Exclusiv
CFR Cluj este surclasată la numărul de suporteri de marea rivală U Cluj. Orașul este prin tradiție „uist” și nici titlurile aduse în Gruia nu schimbă preferințele clujenilor, pentru care doar U Cluj contează. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CFR Cluj a învins în ultimul meci al etapei 3 din play-off, pe FC Argeș cu 2-0 și se îndreaptă încet, dar sigur spre al cincilea titlu consecutiv. În ciuda „careului” de titluri și parcursului sigur, fanii nu se înghesuie pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Gruia, echipa de suflet al orașului rămânând U Cluj, aflată la doi pași de Liga 1.

În Cluj contează doar U, care are zeci de mii de fani! Chiar dacă ia titlu după titlu, CFR Cluj rămâne o minoritate în oraș. Comparația lui Cornel Dinu

La meciul campioanei cu FC Argeș au fost doar vreo 2.000 de spectatori în tribune. Chiar dacă CFR Cluj este neînvinsă de 21 de etape (16 victorii și 5 egaluri), din 17 octombrie 2021, 0-2 cu Rapid, la Mioveni.

ADVERTISEMENT
  • 5 este locul lui CFR Cluj în clasamentul după numărul de spectatori la meciurile de pe teren propriu, cu o medie de 2.665 de cetățeni în tribune (11% din capacitatea stadionului „Dr. Constantin Rădulescu”)

Singurul meci al lui CFR Cluj în primele 20 de locuri ale unui clasament al meciurilor pe teren propriu după numărul de spectatori este abia pe pozițiile 14-17: 9.000 de privitori „live” (la egalitate cu alte 3 meciuri) la victoria cu FCSB, 4-1 pe 29 august 2021.

ADVERTISEMENT

U Cluj are în mod obișnuit mult mai mulți fani decât campioana din Gruia la meciurile de „acasă”

Clujenii rămân, în majoritate covârșitoare, suporterii celeilalte echipe a orașului, U Cluj, în ciuda falimentului din 2015 și anilor petrecuți de atunci în ligile inferioare. Clubul a revenit la originile sale „universitare” și a adoptat un model de organizare tip „socios”.

Acum joacă în play-off-ul de promovare din Liga 2, cu șanse mari de a reveni în prima divizie. Este pe locul 3, cu 47 puncte, unul mai puțin decât Hermannstadt și 4 sub liderul Petrolul, după victoria cu Steaua, 1-0 pe „Cluj Arena”. Meci la care au fost prezenți peste 9.000 de spectatori. Pe care îi puteți vedea „în acțiune” în clipul video de mai jos.

ADVERTISEMENT
  • 4 poziții ocupă U Cluj în primele 10 locuri ale meciurilor din Liga 2 după numărul de spectatori pe teren propriu (4,5,6 și 8), fiind secondată pe Petrolul Ploiești, cu 3 prezențe (2, 3 și 7)

Și la baschet U-BT Cluj atrage mai mulți suporteri decât CFR Cluj

Elocvent pentru preferințele suporterilor clujenilor este și prezența masivă, 10.000 de spectatori, record național, la meciul de baschet masculin disputat de U-Banca Transilvania Cluj-Napoca în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor a doua zi după CFR Cluj – FC Argeș, marți seară.

ADVERTISEMENT

Sala Polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca a fost plină la capacitatea maximă la victoria de senzație a favoriților, 76-73 cu MHP Riesen Ludwigsburg.  U-BT este astfel la doar o partidă de Final Four, „careul de ași” al Ligii Campionilor, o altă premieră națională.

Suporterii „uiști” au făcut spectacol în tribune încă din primele minute, când jumătate din sală a ridicat cartoane roșii, galbene și albastre, formând un imens steag al României, în timp ce un la fel de mare steag alb-negru, culorile clubului universitar clujean se formase în cealaltă tribună, tot din cartoanele găsite pe scaune.

Cornel Dinu: „U este echipa iubită, echipa care contează la Cluj. Suporterii lui U sunt de zece ori mai numeroși decât cei ai lui CFR”

Cornel Dinu a fost antrenor la U Cluj și s-a intersectat cu cele două echipe din orașul transilvănean de nenumărate ori în timpul carierei de jucător, antrenor și conducător de club.

„Procuroru’” și-a spus punctul de vedere, în exclusivitate pentru FANATIK, în ceea ce privește gradul de „simpatie” al lui U și CFR în comunitatea clujeană, în care „suporterii lui U sunt de zece ori mai numeroși decât cei ai lui CFR”.

  • „U Cluj este tradiția, port-drapelul echipelor transilvănene. A fost înființată de studenții clujeni naționaliști în 1919, un an după Marea Unire, care a consfințit recuperarea teritoriilor românești din Basarabia, din Bucovina, furate prin pactul Ribentrop-Molotov din 1939, Transilvania ciopârțită de Dictatul de la Viena din 1940” – Cornel Dinu
  • „După dictatul de la Viena, U Cluj s-a refugiat la Sibiu ca să joace în campionatul din România, nu în cel al Ungariei. CFR Cluj, înființată în 1907 de Căile Ferate Ungare a jucat în campionatul Ungariei. U este echipa iubită, U contează la Cluj, suporterii lui U sunt de cel puțin zece ori mai numeroși decât cei câteva sute ai lui CFR” – Cornel Dinu
  • „Și cum să aducă suporteri în tribune CFR Cluj cu jocul pe care îl practică? Diferența dintre fotbalul străin pe care îl admirăm la televizor și cel etalat de CFR Cluj este exact diferența dintre declarațiile lui Jurgen Klopp și Dan Petrescu despre fotbal. Klopp spune «Nu mă interesează ce trofeu câștig, mă interesează ce joacă echipa», iar Dan Petrescu spune «Nu mă interesează cum joc, mă interesează să câștig». Și câștigă! 400.000 de euro pe sezon, plus un milion pentru titlu” – Cornel Dinu

În condițiile în care după atâta timp de când CFR Cluj are performanțe incomparabil mai mari decât ale concurentei din oraș nu reușește să atragă suporteri de „partea” sa, este greu de crezut că va reuși în viitor. Mai ales dacă U Cluj va promova, ceea ce este foarte probabil, și se va confrunta direct, în Liga 1, cu „dușmanul” din Gruia.

Clasamentul Ligii 1 Casa Pariurilor după media de spectatori la meciurile de pe teren propriu

1. FCSB                                   8.361
2. Rapid                                 6.839
3. Universitatea Craiova       5.606
4. UTA                                     5.262
5. CFR Cluj                             2.665
6. FC U Craiova 1948             2.659
7. FC Argeș                             2.550
8. Sepsi                                  1.694
9. Dinamo                              1.521
10. CS Mioveni                       1.428
11. FC Botoșani                      1.209
12. Farul                                 1.200
13. Chindia                               786
14. Gaz Metan                          647
15. FC Voluntari                       630
16. Academica                         194

Statistică lpf2.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: