Cel puţin trei cetăţeni moldoveni şi-au pierdut viaţa în cutremurele care au zguduit luni sud-estul Turciei. Pentru o mamă şi cei doi copii ai săi, care locuiau în regiunea Hatay, salvatorii nu au ai putut face nimic, aceştia fiind scoşi decedaţi de sub ruine.
Femeia decedată avea 36 de ani şi era căsătorită cu un cetățean turc. Ministerul de Externe de la Chişinău avertizează că numărul moldovenilor care şi-au pierdut viaţa în urma dezastrului ar putea fi mai mare, în condiţiile în care alți 27 de cetăţeni sunt în continuare dispăruți, autoritățile încercând să dea de urma acestora.
“Din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, patru persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă.
De asemenea, prin intermediul ambasadei Republicii Moldova la București, doi cetățeni moldoveni, care dețin dubla cetățenie română, au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. În această situaţie, operațiunile de evacuare sunt realizată de către partea română.
Miercuri dimineaţă, o echipă de salvatori din Republica Moldova, specializată în căutare-salvare urbană, a ajuns în Turcia, unde responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență (AFAD) i-au îndreptat către provincia Hatay, la graniţa cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară.
Bilanțul cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria se ridică miercuri la cel puțin 11.000 de morți. Cel puţin 6.000 de clădiri s-au prăbușit, iar autoritățile au declarat stare de calamitate în zece provincii, pentru trei luni.
Aflat în zonele afectate de dezastru, președintele Recep Erdogan a declarat miercuri că ținta guvernului său este de a reconstrui într-un an regiunea Kahramanmaras, unde s-a simțit cel mai puternic cutremurul. “Nu ne putem lăsa cetățenii pe străzi. Statul nostru folosește toate resursele cu AFAD și municipalități. Vom continua să facem acest lucru”, a spus Erdogan. În acelaşi timp, fiecare familie afectată de cutremur va primi echivalentul a 531 euro.
Erdogan a recunoscut deficienţe la începutul mobilizării după cutremur şi a promis că nimeni nu va fi lăsat în stradă. Echipe de căutare din peste 24 de ţări s-au alăturat câtorva zeci de mii de salvatori turci, însă din cauza amplorii dezastrului, numeroşi sinistraţi aşteaptă în continuare ajutoare.
La Malatya, cadavre au fost aşezate pe jos unul lângă altul, acoperite cu pături, iar salvatori aşteptau dricuri să le ridice, potrivit unui fost jurnalist, Ozel Pikal, care declară că a văzut opt corpuri scoase din ruine.