Editoriale

În fotbalul românesc, ca la nimeni! A ignora tehnologia modernă e similar cu a juca fără minge

23.12.2020 | 00:46
In fotbalul romanesc ca la nimeni A ignora tehnologia moderna e similar cu a juca fara minge
ADVERTISEMENT

Ce prăpăd, la final de sezon! CFR – Universitatea Craiova a început la finalul anului 2020, dar s-a terminat în Epoca de Piatră a fotbalului, Probabilul, foarte probabilul, gol al lui Ovidiu Bic ar fi fost validat cu mijloace simple, la îndemâna oricui, în Europa secolului nostru. La noi, ca la nimeni. Domnii luminați care se ocupă cu iluminarea tenebrelor generale ale fotbalului românesc (nu avem VAR și nici măcar Goal-line technology!!!) ne păstrează în beznă. Azi, a juca fără tehnologie e similar cu a juca fără minge.

Ne revin în memorie imaginile frustrante cu golul „din transversală”, marcat de Dorinel Munteanu la Euro 1996, pe care arbitrii l-au „scos” din poartă. Acel gol, dacă ar fi fost validat, ne-ar fi păstrat în cursa calificării. Acum, inevitabil, ne punem întrebarea: dacă șutul lui Bic s-ar fi petrecut într-un meci care ar fi decis titlul de campioană? Oare cine ar fi curățat oalele sparte? Asemenea faze, scene momorabile în viața unor oameni, nu pot fi tratate cu indolență. Este nesportiv și inuman, asistăm la vicierea unui fenomen în sine și la nedreptățirea unor oameni.

ADVERTISEMENT

Din nou, suntem obligați la „recursul străinătății”, ca în perioada în care noi ne uitam la „Mihaela”, iar pentru alții „Tom și Jerry”, care în România erau o delicatesă, deveniseră deja istorie. În Anglia, de exemplu, Manchester City a reușit să „ciupească” două trofee, culmea, în fața aceleiași echipe, Liverpool, grație acestei Goal-line technology.

Dacă șutul lui Bic ar fi decis echipa campioană? Fără VAR și Goal-line techlology rămânem în ceață eternă!

În România, ne punem ochelarii de cal, nu pentru că sunt mai ieftini, ci pentru că ne e lene să trăim în rând cu lumea. Exista, pe vremuri, o marotă: „Uneori, fotbalul este nedrept”. Da, pentru că rezultatele finale sunt, de multe ori, decise de inși cocoțați pe daiboji în posturile de conducere, iar șefii cluburilor nu se încumetă să „cotizeze” pentru o astfel de tehnologie simplă, care în vest ține de sacra banalitate și nu se ridică mai sus de nivelul unei simple telecomenzi TV.

ADVERTISEMENT

Sigur, se poate discuta pe tema finanțării din drepturile de televiziune, dar probabil că domnul Rotaru ar fi cotizat cu drag și spor, dacă, spre exemplu, Craiova ar fi câștigat titlul, din șutul lui Ovidiu Bic. Interesul poartă fesul, dar nu știi niciodată când ai nevoie de tehnică, iar atunci când te trezești nedreptățit, tignafesul bate interesul…

De multe ori, Bănia fotbalistică respiră prea agitat, ca un magnetofon din vremuri apuse, dat pe „repede” și care se apropie de explozie. Pe undeva, frustrarea juveților este justificată, deși, omenește vorbind, puțini arbitri ar fi validat golul, mai ales din poziția în care se afla Radu Petrescu. Însă, la nivel global, la cel al modernizării, al epocii vitezei și al computerizării, lucrurile cad în derizoriu.

ADVERTISEMENT

Nu mai există frustrare, decât poate aceea a neputinței, pentru că avem diverse variante ale unor tribunale electronice. N-au ele suflete de suporter, dar sunt dotate cu o balanță care nu minte.

Dacă Walker ar fi jucat în România, destinul l-ar fi dărâmat

Cum spuneam, Manchester City a câștigat două trofee în dauna lui Liverpool, datorită Goal-line technology. În ianuarie 2019, „cetățenii” au câștigat cu 2-1 și într-un final au triumfat în „Premier League”, deși erau la 7 puncte de Liverpool, iar în vară, Kyle Walker a „scos” tot de pe linia porții, din foarfecă, lovitura de cap a lui Salah. Studii infernale de psihologie se pot face pe oameniii aflați mereu la limita explozivă, pedepsitoare a imposibilului, dar imaginea cu Walker, în plin „zbor”, a intrat în istoria fotbalului.

ADVERTISEMENT

Dacă acest Kyle Walker ar fi izbutit această intervenție în primitivul nostru campionat, destinul i-ar fi jucat o festă de neiertat. Pe tabla verde a amfiteatrului stadionului n-am fi asistat la nicio revoluție, la nicio scenă grandioasă. Poate că un alt antrenor guraliv ar fi fost eliminat pentru proteste, în locul lui Papură, dar… atât. Ura și la casierie!

Kyle Walker a salvat, in extremis, un gol ca și marcat de Liverpool (sursa REUTERS)
Kyle Walker a salvat, in extremis, un gol ca și marcat de Liverpool (sursa REUTERS)

Frustrarea lui Dorinel Munteanu și recursul la bun simț

În Bănie, jarul se aprinde repede și de cele mai multe ori, până să se zvârcolească flacăra din el, adoarme molcom. Înaintea meciului cu CFR, se vorbea despre o posibilă revenire spectaculoasă a elevilor lui Papură, după dezamăgirea din jocul cu FCSB. De data aceasta, în jocul cu CFR, au jucat mai bine și poate că ar fi meritat să câștige. Dar așa se întâmplă când meriți și nu primești ce ți se cuvine. Pentru că, de multe ori, intră în scenă orbul găiniilor…

Așa au stat lucrurile și în acea fază care ne rămâne, stăruitor, în memorie, cu Dorinel Munteanu șutând senzațional sub transversala bulgarilor, la nefastul Euro 1996, unde n-am adunat niciun punct. Nu se știe ce s-ar fi întâmplat în ultimul joc din grupă, cel cu Spania, dar cert e că am fi avut șanse de calificare, dacă arbitrul nu închidea ochii la un gol valabil.

Mingea șutată de Dorinel a fost incomparabil mai vizibilă în spatele liniei porții decât trasorul lui Bic. Acolo, fără menajamente, a fost vorba de lipsa de bun simț a unui arbitru. Dar la fel de lipsit de bun simț este să te refugiezi în afara normalității și să nu trăiești în pas cu realitatea.

Pentru fotbalul românesc, tendința de a ignora tehnologia modernă, o condiție „sine qua non” pentru ca lucrurile să devină clare, într-o lume a suspiciunii, este similară cu reacția unora care evită să se vaccineze, în contextul unei maladii ucigașe.

ADVERTISEMENT