News

În Marea Britanie se testează săptămâna de lucru de patru zile. 70 de companii s-au alăturat demersului

În Marea Britanie se testează săptămâna de lucru de patru zile. 70 de companii s-au alăturat demersului care va dura jumătate de an. Salariul angajaților nu va fi afectat.
06.06.2022 | 11:38
In Marea Britanie se testeaza saptamana de lucru de patru zile 70 de companii sau alaturat demersului
Salariul angajaților nu va fi afectat. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Săptămâna de lucru de patru zile a început să fie testată în Marea Britanie. Un număr de 70 companii se implică într-un astfel de proiect, care are ca durată șase luni.

Săptămâna de lucru de patru zile se va testa timp de șase luni în UK

Autoritățile din UK promit ca salariul angajaților să nu fie afectat pe tot parcursul experimentului, iar organizatorii spun că este cel mai mare proiect pilot, de la nivel global, potrivit DPA, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Totodată, salariații vor lucra  80% din timp, dar cu obligativitatea de a menține productivitatea firmei de cel puțin 100% .

Concret, testarea a fost pusă la cale de către 4 Day Week Global, în parteneriat cu Autonomy, the 4 Day Week UK Campaign, dar și cu oameni de știință de la  Universităţile Cambridge, Oxford şi Boston College.

ADVERTISEMENT

În timpul testării se va urmări și impactul asupra mediului sau a egalității de gen

Cercetătorii vor monitoriza toată activitatea și vor culege datele necesare ca mai apoi să vină cu concluzii. De asemenea, vor analiza și impactul asupra mediului și a egalității de gen. De altfel, companiile înscrise vor furniza servicii de consultanță la serviciu.

”Marea Britanie este pe creasta valului impulsului global din spatele săptămânii de lucru de patru zile.

ADVERTISEMENT

În condiţiile în care am ieşit din pandemie, din ce în ce mai multe companii recunosc că noua frontieră a concurenţei este calitatea vieţii.

Reducerea numărului de ore de muncă le va da un avantaj competitiv”, spune Joe O’Connor, directorul general al 4 Day Week Global.

ADVERTISEMENT

Juliet Schor, la bază profesor de sociologie la Boston College, a adăugat că se va urmări și modul cum salariații răspund la zilele libere suplimentare, la stresul şi epuizarea la care vor fi supuși, dar și la satisfacția de după muncă.

”În general, săptămâna de lucru de patru zile este considerată ca având trei avantaje: ajută angajaţii, companiile şi mediul.

Cercetările noastre vor analiza toate aceste aspecte”, a completat și Juliet Schor.

În Islanda s-a mai făcut un exercițiu similar. Aici s-a încercat reducerea programului de lucru cu până la cinci ore, pe același salariu. Ulterior, s-a concluzionat că productivitatea jobului a fost aceeași, în pofida orelor mai puține de muncă.

Cum ar arăta săptămâna de lucru de patru zile în România

Întrebat despre o astfel de modalitate de lucru în România, ministrul muncii, Marius Budăi, nu s-a arătat prea încântat.

”Propunerea este extrem de serioasă și trebuie să vedem dacă la noi, în România, în această perioadă, cu aceste crize – sanitară, de securitate, economică – este oportună o această măsură. Nu am toate elementele, nu mă pronunț, pentru că aș avea instinctul – așa cum simt eu piața muncii acum, să nu fiu de acord pentru că și așa avem un deficit foarte mare al forței de muncă”, a declarat ministrul muncii la Digi 24.

ADVERTISEMENT