News

În mintea celor mai periculoși criminali din Marea Britanie. Cine este „asasinul politicos, curtenitor și inteligent”

Psihiatrul criminalist Tim McInerny i-a avut față în față pe cei mai vicioși ucigași britanici. Unul singur, spune el, l-a marcat profund în toată cariera sa de trei decenii.
09.10.2021 | 16:22
In mintea celor mai periculosi criminali din Marea Britanie Cine este asasinul politicos curtenitor si inteligent
ADVERTISEMENT

Doctorul McInerny povestește într-un interviu despre cele mai marcante întâlniri cu asasinii notorii din Regat pe care a fost solicitat să-i evalueze.

Asasinul politicos, curtenitor și inteligent

Tim McInerny a fost chemat la un spital din Londra, unde ucigașul pușcașului Lee Rigby, jihadistul Michael Adebolajo, se afla însângerat sub paza poliției. Spre deosebire de așteptările sale, el a descoperit că extremistul, adept al statului islamic, este „politicos, curtenitor și inteligent”.

ADVERTISEMENT

A fost întâlnirea care l-a bântuit cel mai  mult dintr-o carieră de 30 de ani, care l-a adus și față în față și cu Ucigașul din Moors, Ian Brady.

Într-un interviu exclusiv pentru Sunday Mirror, doctorul McInerny spune că Brady – care a torturat și a ucis cinci copii în anii 1960 – părea să creadă că el era victima unei conspirații conduse de complicele său Myra Hindley.

ADVERTISEMENT

Dar chiar și întâlnirea cu Brady nu s-a putut compara cu experiența tulburătoare de a-l analiza pe ucigașul lui Lee Rigby. Dr. McInerny și-a amintit de ziua în care i s-a cerut să-l evalueze pe Adebolajo la King’s College Hospital, în sudul Londrei.

Era 14 mai 2013 – a doua zi după ce Lee, în vârstă de 26 de ani, din Crumpsall, Manchester, a fost ciopârțit până la moarte. Crima, comisă în plină zi, când victima era în timpul liber, a șocat Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

„Privind știrile, am presupus că Adebolajo nu se simte bine. A fost împușcat de mai multe ori de către polițiști și mi s-a cerut să-l evaluez. Nu mai făcusem un interviu până acum cu un pacient cu șase ofițeri care îndreptau armele spre mine. Am fost acolo pentru a vedea dacă este bolnav mintal, dar ceea ce era neașteptat a fost că se simțea foarte bine.

Era politicos și curtenitor, inteligent, clar dintr-un mediu de clasă mijlocie, cu un vocabular foarte bine devoltat, foarte recunoscător pentru îngrijirea și tratamentul primit și recunoscător poliției. Într-un fel era neliniștitor. Când cineva s-a confruntat cu o infracțiune atât de teribilă, gravă, brutală, crudă și nu se simte bine din punct de vedere mental, aceasta o face mai suportabilă. Dar o persoană sănătoasă vorbind despre asta a fost mult mai deranjant”, a povestit McInerny.

ADVERTISEMENT

În timpul a trei ședințe la spital – la cererea lui Adebolajo – dr. McInerny a spus că extremistul, acum în vârstă de 36 de ani, s-a lăudat că a îndeplinit o „operațiune militară” când el și Michael Adebowale, în vârstă de 29 de ani, l-au ucis pe Lee.

Au intrat intenționat cu mașina în victima lor înainte de a-l ataca fără milă cu cuțite și un satâr lângă Woolwich Barracks, în sudul Londrei.

Dr. McInerny i-a construit un profil psihologic lui Adebolajo, care a fost trimis ulterior la închisoare pentru tot restul vieții. Adebowale a primit o sentință de 45 de ani.

În mintea celor mai răi criminali din Marea Britanie

McInerny face parte acum dintr-o comisie de eliberare condiționată și studiază dosare uriașe – unele până la 1.300 de pagini – pentru a ajuta la evaluarea dacă marii infractorii pot fi eiberați.

Timp de mai bine de nouă ani a lucrat la Spitalul de înaltă securitate Broadmoor din Berks. La sfârșitul anilor 1990, a fost chemat la spitalul Ashworth din Merseyside pentru a-l intervieva pe Ian Brady care ce lupta pentru a fi eliberat din unitatea psihiatrică înapoi în închisoare.

„Era foarte paranoic, un om foarte deranjat. Nu a fost un pacient simplu – și-a contestat detenția și și-a contestat diagnosticul. Brady nu era deloc bine psihiatric, era foarte greu să înțelegi ce spunea el, avea gânduri dezordonate. Limba lui nu urma sensul gramatical.

El vorbea în continuare despre Myra și credea că există o conspirație împotriva lui. A vorbit în termeni foarte disprețuitori despre Myra de parcă ar fi fost în spatele lucrurilor care i se întâmplau la Ashworth. Era furios pe Myra.

Brady cerea să fie înapoiat la închisoare și era foarte riscant din cauza notorietății infracțiunilor sale. Avea nevoie de o monitorizare foarte atentă în orice unitate. Era în pericol de atacuri și fusese atacat de multe ori.

El nu a vorbit despre niciuna dintre infracțiuni. A vorbit doar despre cruzimea tratamentului său și despre Myra și despre cum ea conspira împotriva lui. Cu siguranță am crezut că este psihotic și nu are nicio perspectivă asupra stării sale.

Avea nevoie să rămână în spital. Era, de asemenea, extrem de fragil. Părea foarte bolnav. A refuzat medicamentele și părea că va avea un accident vascular cerebral sau un atac de cord în orice moment”, a spus McInerny.

În rolul său în cadrul comisiei de liberare condiționată, Dr. McInerny face parte dintr-un comitet format din trei membri, adesea alături de un judecător. În fiecare an sunt organizate aproximativ 25.000 de audieri – cu o rată de eliberare de aproximativ unu din patru.

Dar organizația s-a confruntat cu critici în urma unor decizii recente – cum ar fi eliberarea dublului ucigaș de copii Colin Pitchfork, în vârstă de 61 de ani. Comisia este pregătită pentru a reintra în lumina reflectoarelor după ce cel mai cunoscut prizonier britanic, Charles Bronson, 69 de ani, a avut câștig de cauză după ce a cerut Înaltei Curți pentru a avea următoarea sa audiere condiționată în public.

Dr. McInerny se teme că deținuții precum Bronson riscă să transforme procesul în „audieri de spectacol”. El spune că deținuții care „se hrănesc cu narcisism” i-ar putea folosi pentru „atenție teatrală și media”.

El face comparații între Bronson și Brady, care în 2013 a avut o audiere publică de sănătate mintală, cerând să fie transferat înapoi la închisoare. A pierdut și a murit la Ashworth patru ani mai târziu, la 79 de ani.

„Dacă oamenii ar asista la aceste audieri, ei ar înțelege cât de atent este cântărită eliberarea de către Consiliul de liberare condiționată și alte agenții. Există munți de informații și chiar dacă sunt considerate adecvate pentru eliberare, nivelul de control este atât de atent gândit”, mai spune McInerny.

ADVERTISEMENT