Începând din anul 2023, cetățenii adulți ai Republicii Moldova care nu cunosc limba română vor putea frecventa cursurile de învățare a limbii oficiale, în mod gratuit, scrie News.ro.
„Programul naţional de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include şi cursuri pentru adulţi, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a declarat președintele Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
Guvernul de la Chișinău urmează să adopte o hotărâre prin care să stabilească detaliile după care se va desfășura acest program.
„În anii următori, vom extinde programul pentru a acoperi mai bine necesităţile de predare a limbii române adulţilor”, a mai afirmat Maia Sandu.
Programul de predare a limbii române pentru alolingvi datează încă din 2013, însă prevedea doar cursuri de limba română pentru copii.
O altă problemă a formei inițiale a programului era finanțarea insuficientă de care beneficia.
Potrivit recensământului realizat în 2014 în Moldova, 14,4% dintre cetățeni foloseau ca primă limbă rusa, la care se adăugau găgăuza și ucraineana, cu câte 2,7%.
Datele nu includeau informații din Trasnistria, acolo unde republica separatistă a făcut propriul recensământ, în 2015. Acesta indica faptul că 33,8% din populația republicii separatiste era alcătuită dinn ruși, la care se adăugau moldoveni – 33,2% și ucraineni – 26,7%.
Mulți dintre vorbitorii nativi de rusă și ucraineană din Moldova nu cunosc limba română, însă statutul de lingua franca al rusei în regiune facilitează comunicarea cu populația majoritară.