News

În Moldova se vor ține cursuri de limbă română pentru adulți. Ținta este populația rusofonă de peste Prut

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a salutat un program demarat de Ministerul Educației de la Chișinău prin care se vor ține cursuri de limba română pentru adulți.
26.12.2022 | 17:11
In Moldova se vor tine cursuri de limba romana pentru adulti Tinta este populatia rusofona de peste Prut
Maia Sandu, președintele Moldovei/ Foto: Facebook - Maia Sandu
ADVERTISEMENT

Începând din anul 2023, cetățenii adulți ai Republicii Moldova care nu cunosc limba română vor putea frecventa cursurile de învățare a limbii oficiale, în mod gratuit, scrie News.ro.

Programul naţional de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include şi cursuri pentru adulţi, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a declarat președintele Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Chișinău urmează să adopte o hotărâre prin care să stabilească detaliile după care se va desfășura acest program.

În anii următori, vom extinde programul pentru a acoperi mai bine necesităţile de predare a limbii române adulţilor”, a mai afirmat Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

Programul de predare a limbii române pentru alolingvi datează încă din 2013, însă prevedea doar cursuri de limba română pentru copii.

O altă problemă a formei inițiale a programului era finanțarea insuficientă de care beneficia.

Potrivit recensământului realizat în 2014 în Moldova, 14,4% dintre cetățeni foloseau ca primă limbă rusa, la care se adăugau găgăuza și ucraineana, cu câte 2,7%.

ADVERTISEMENT

Datele nu includeau informații din Trasnistria, acolo unde republica separatistă a făcut propriul recensământ, în 2015. Acesta indica faptul că 33,8% din populația republicii separatiste era alcătuită dinn ruși, la care se adăugau moldoveni – 33,2% și ucraineni – 26,7%.

Mulți dintre vorbitorii nativi de rusă și ucraineană din Moldova nu cunosc limba română, însă statutul de lingua franca al rusei în regiune facilitează comunicarea cu populația majoritară.

ADVERTISEMENT
Tags: