News

În numele tatălui! 2021, anul în care Mick Schumacher își va face debutul în Formula 1

04.12.2020 | 09:59
In numele tatalui 2021 anul in care Mick Schumacher isi va face debutul in Formula 1
ADVERTISEMENT

Mick, fiul celebrului și nefericitului Michael Schumacher, nu mai este deloc… mic, iar în 2021 își va face debutul în Formula 1! El calcă din ce în ce mai apăsat pedala de accelerație în urmărirea marilor performanțe ale părintelui său

La doar 21 de ani, Mick Schumacher a semnat cu echipa Haas F1 și va concura începând cu anul 2021 în Marele Circ. La 8 ani de la ultima cursă a lui Michael în F1, a venit rândul fiului său să își înceapă povestea în cea mai importantă competiție de motorsport.

ADVERTISEMENT

Mick Schumacher este lider în clasamentul din Formula 2, înainte de ultima etapă, din Bahrain, care va avea loc în weekendul 4-6 decembrie.

Mick, duce mai departe dinastia Schumacher în Formula 1

Michael Schumacher a fost fără doar și poate unul dintre cei mai mari piloți de Formula 1 din istorie, iar acum fiul său Mick va duce numele mai departe în acest sport. Germanul a câștigat de 7 ori titlul mondial, de două ori cu Benetton și de cinci ori cu Ferrari. Marele campion a avut extrem de multe momente fericite pe pistă, a câștigat 91 de curse și a urcat de 155 de ori pe podium, dar probabil cea mai frumoasă zi a vieții sale a fost 22 martie 1999, atunci când soția sa Corinna îl aducea pe lume pe micuțul Mick.

ADVERTISEMENT

A ”împrumutat” numele de fată al mamei sale la debut! Născut într-o familie de sportivi, tatăl multiplu campion de Formula 1, mama campioană europeană de călărie, unchiul Ralf și el pilot în Marele Circ, pentru micuțul Mick viitorul era cumva decis. Sub atenta îndrumare a tatălui său, a început la 9 ani să concureze în cursele de karting. Ce a surprins în acel moment este numele ales pentru a intra în competiții.

Încercând să evite atenția excesivă a presei, comparațiile cu tatăl său și mai ales să nu dea naștere la invidii, el a decis să concureze sub pseudonimul Mick Betsch, al doilea nume fiind cel de fată al mamei sale! Deși nu au avut foarte mult timp de petrecut împreună, pentru că Michael Schumacher era mai tot timpul plecat, cei doi au avut o relație strânsă și foarte intensă.

ADVERTISEMENT

Mick Schumacher Formula 1

Tatăl încerca să ghicească dacă fiul său este atras de sportul cu motor sau era doar o dorință a sa de a-l vedea într-o zi într-un monopost de Formula 1. Încet, încet, Michael a început să-și descopere fiul, iar Mick a început să înțeleagă calitățile pe care le-a moștenit de la tatăl său, nu numai tehnice, dar și… umane!

Drama petrecută sub ochii lui…

Totul decurgea lin și conform planului, până în fatidica zi de 29 decembrie 2013. Michael Schumacher se afla la schi împreună cu fiul său și alți câțiva prieteni, în stațiunea Meribel din Alpii francezi, atunci când a suferit un accident îngrozitor. Septuplul campion mondial a lovit o piatră îngropată în zăpadă, a fost proiectat trei metri în afara pistei, iar la aterizare s-a lovit cu capul de o altă piatră.

ADVERTISEMENT

Totul sub ochii fiului său! La început, Mick a râs de tatăl său crezând că este vorba de un simplu accident, dar cum acesta nu se mai mișca, a încercat disperat să-l ajute să se ridice. Însă acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată…

A urmat o perioadă extrem de grea pentru familia Schumacher și, din păcate, cu toate eforturile medicilor, Michael nu și-a mai revenit la starea sa normală. Întrebările au venit firesc. Cum reacționează un băiat de 14 ani la o drama care depășește imaginația lui? Cum își poate continua acel adolescent drumul în viață?

Mai poate el să se joace, să zâmbească, să-și facă prieteni, să aibă relații? Și cum educi un astfel de copil când totul în jurul lui îl duce înapoi în lumea construită de tatăl său? Întrebări fără răspuns. Și, totuși, trebuie pusă și întrebarea dacă această întâmplare îngrozitoare nu l-a făcut pe Mick mai puternic…

Cu spectrul tatălui în minte, Mick și-a continuat ascensiunea…

Deși marcat de crunta tragedie, Mick și-a continuat drumul în lumea sporturilor cu motor. În 2014, a concurat în Campionatele Internaționale și Naționale de Kart și în Campionatele Europene și Mondiale și a făcut-o pentru prima dată sub numele de Mick Junior.

Un an mai târziu, a primit un contract din partea echipei Van Amersfoort și a început cariera în ADAC Formula 4. A încheiat sezonul pe locul 10, dar a atras atenția formației Prema Powerteam, cunoscută pentru legăturile strânse pe care le are cu Ferrari. Mick a mers la italieni și în 2016 a terminat pe locul 2 în Formula 4 ADAC, ca și în cea italiană.

Simțind potențialul uriaș al micului Schumacher, italienii i-au oferit șansa să urce în categorie și să participe în 2017 în Formula 3 Europeană. Sezonul nu a fost unul strălucit și germanul a încheiat anul pe locul 12, cu o singură clasare pe podium. Dar 2017 este anul în care el a vorbit pentru prima dată în public despre tatăl său, descriindu-l ca ”idolul și modelul meu”.

…și a ajuns Campion European în Formula 3

2018 este anul de grație al noului Schumacher. La 28 iulie, a dat prima lovitură din carieră. Ca o răsplată divină pentru drama prin care trecuse, și trecea în continuare!, a câștigat prima cursă importantă pe circuitul Spa-Francorchamps, același pe care tatăl său debuta în Formula 1, la 25 august 1991 și apoi câștiga primul său Mare Premiu, la 30 august 1992.

”Este un sentiment fantastic să câștig aici. Spa este o destinație bună pentru familia Schumacher”, declara Mick după ce s-a impus în Marele Premiu de Formula 3 Europeană al Belgiei.

După succesul din Belgia, Mick Schumacher s-a dezlănțuit în stilul tatălui său, a mai obținut 7 victorii de etapă, iar la mijlocul lunii octombrie s-a încoronat, la 19 ani (împliniți pe 22 martie), campion în Formula 3 Europeană. Această performanță îi aduce cu sine și o licență prin care poate concura în Formula 1, dar tânărul Schumacher nu pare încă tentat să facă acest pas.

”Sunt absolut încântat. Ceea ce am obținut alături de echipa mea este uimitor. Tot nu-mi vine să cred. Scopul meu este câștig în Formula 1”, spunea Mick Schumacher după câștigarea titlului de campion în F3.

”El a fost supus unei presiuni fantastice din cauza numelui său. Nu este ușor să te confrunți cu așa ceva, iar asta s-a văzut în prima parte a sezonului. Performanța sa din a doua parte a anului este cu atât mai impresionantă. Mick a arătat că are tot ce este nevoie și că poate deveni unul dintre cei mai buni din sportul nostru”, menționa Toto Wolff, boss-ul echipei de Formula 1 Mercedes

Doar F2 în 2019, deși are deja oferte din F1

Mick a anunțat că își dorește să urce toate treptele înainte de a ajunge în Marele Circ și de aceea a ales pentru 2019 să meargă în Formula 2. A fost un examen dificil și stresant pentru el, deoarece cursele din F2 au loc în același weekend cu cele din Formula 1, iar cei care îi doreau semnătura nu puteau fi tot timpul în preajma sa.

Au existat oferte, dar pilotul german nu s-a grăbit, având alături de el o persoană experimentată, înțeleaptă, competentă și care cunoaște pe toată lumea din acest sport. Este vorba de Sabine Khem, care la început a fost ofițer de presă, iar apoi managerul lui Michael Schumacher.

Mick a atras sponsorii ca un magnet și de aceea mai toate echipele din Formula 1 și l-au dorit în componența lor. Paradoxal, numele său va fi în continuare cel mai mare obstacol. Chiar dacă pe de o parte atrage sponsori, pe de altă parte va da naștere la comparații ce pot fi la un moment dat incomode pentru el.

Cu toate acestea, Mick dă dovadă de un mare entuziasm. Nu putem ști dacă soarta i-a hărăzit o carieră mare în sporturile cu motor. În acest moment este dificil de evaluat un pilot care a concurat în competiții mici, deoarece este greu de știut nivelul adversarilor săi. El va trebui să crească, să câștige, să se consolideze și abia apoi va putea fi judecat.

Un alt fel de Schumacher

Este de remarcat faptul că Mick a găsit o normalitate într-o viață care nu poate fi normală atâta timp cât tatăl său se află pe un pat medical sau într-un scaun cu rotile. Dar el a moștenit talentul acestuia, și-a făcut ucenicia, iar de acum ne poate arăta dacă este cu adevărat un reper important pentru acest sport.

Comparațiile cu tatăl său îl vor urmări toată viața, dar specialiștii consideră că Mick este mult mai calculat decât septuplul campion mondial de Formula 1, preluând această liniște de la mama sa. Deși mai puțin agresiv decât Michael, Mick este la fel de decisiv. Este la fel de riguros precum tatăl său, la fel de tăcut. Se numește Schumacher, dar este un alt fel de Schumacher.

Mick Schumacher Formula 1

”Mick are genele tatălui său. Dacă va continua să facă spectacol pe circuit, cu siguranță va găsi drumul spre Formula 1”, afirma în urmă cu doi ani Gerhard Berger, fost pilot Ferrari.

Vor fi a treia pereche de campioni tată-fiu

Mick Schumacher are șansa să devină al treilea fiu al unui campion de Formula 1 care se impune în Marele Circ. Primele două perechi tată-fiu care au triumfat în F1 au fost Graham și Damon Hill (tatăl în 1962 și 1968, iar fiul în 1996) și Keke și Nico Rosberg (tatăl în 1982 și fiul în 2016). În Formula 1 au mai concurat 6 perechi tată-fiu: Jack și David Brabham, Mario și Michael Andretti, Gilles și Jacques Villeneuve, Nelson și Nelson jr. Pique, Jos și Max Verstappen, Jonathan și Jolyon Palmer.

ADVERTISEMENT