News

În plină criză a refugiaților, Crucea Roșie România achiziționează laptopuri și telefoane de ultimă generație. Câți bani cheltuiește organizația

Organizația Crucea Roșia România a lansat cereri de cotații pentru telefoane mobile de tip smartphone și echipamente IT în valoare de peste 85.000 de euro.
30.03.2022 | 16:37
In plina criza a refugiatilor Crucea Rosie Romania achizitioneaza laptopuri si telefoane de ultima generatie Cati bani cheltuieste organizatia
Crucea Roșie România face achizții de telefoane și echipamente IT / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Crucea Roșie România, una din organizațiile care s-a implicat în mod activ în strângerea de fonduri și trimiterea de ajutoare umanitare în Ucraina, va achiziționa echipamente IT și telefoane mobile în valoare totală de peste 85.000 de euro.

Crucea Roșie a anunțat că achiziționează telefoane și laptopuri

Organizația a afișat pe pagina proprie de Internet două cereri de cotație destinată companiilor furnizoare. Conform documentelor, Crucea Roșie România vrea să achiziționeze 46 de dispozitive de tip smartphone, după cum urmează:

ADVERTISEMENT

–       24 telefoane Samsung Galaxy S21 FE, dual SIM, 256 GB, 8 GB RAM, 5G (preț de piață: aprox. 3.000 lei)

–       4 telefoane mobile Apple iPhone 13, 512GB, 5G (preț de piață: aprox. 5.800 lei)

–       18 telefoane mobile Samsung Galaxy S22 Ultra, Dual SIM, 256 GB, 5G (preț de piață: aprox. 4.500 lei)

ADVERTISEMENT

A doua cerere de ofertă se referă la 46 de laptopuri:

–       24 de laptopuri HP Pavillion 14-ec0027nq, AMD Ryzen 7 5700U, 14 inch, RAM 8Gb, SSD 412Gb, AMD Radeon Graphics, Free DOS, Natural Silver (preț de piață: aprox 3.200 lei)

–       22 laptopuri Dell Precision 3561 cu procesor Intel Core i7 – 11850H, 15,6 inch, Full HD, 16Gb, 512Gb SSD, NVIDIA T600 4Gb, Windows 10 Pro, Silver (preț de piață: aprox 8.300 lei)

ADVERTISEMENT

Valoarea totală a bunurilor pe care Crucea Roșie România vrea să le achiziționeze, luând în calcul prețurile afișate de principalii retaileri de articole electronice, este de aproximativ 435.600 lei, respectiv 87.120 euro.

Organizația e prezidată de Principesa Margareta

Societatea Națională de Cruce Roșie România este o organizație umanitară neguvernamentală, apolitică, prezidată de Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române.

ADVERTISEMENT

Organizația este una bazată pe voluntariat, care oferă asistență de urgență în caz de dezastre, în domeniul sanitar și în educație. Crucea Roșie România este afiliată Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

În timpul crizei umanitare care a însoțit conflictul din Ucraina, Crucea Roșie România a inițiat proiectul ”Umanitatea nu are granițe”, prin care organizația a intervenit de urgență cu resurse materiale, umane, financiare și logistice, în sprijinul refugiaților.

Crucea Roșie România are instalate corturi permanente cu ajutoare la punctele de trecere a frontierei de la: Siret, Isaccea, Petea, Halmeu, Sighet, Giurgiulești, Sculeni și aeroportul Iași. Organizația a oferit, prin voluntarii ei, suport psihologic și informații cu privire la cazare și transport în diferite zone din țară. Aceștia s-au organizat în echipe formate din 5 până la 10 membri pentru fiecare locație, cu un schimb de ture la 4-6 ore. De asemenea, Crucea Roșie România a organizat mai multe convoaie umanitare, cu destinația Kiev.

Donații de sute de mii de euro pentru refugiații din Ucraina

Crucea Roșie România a strâns peste 4.5 milioane de lei în urma concertului ”We Are One” organizat pe Arena Națională, banii urmând să ajungă la refugiați sub formă de ajutoare. Suma a fost obținută din biletele vândute pe platforma SAGA Festival, din SMS-uri și transferuri bancare precum și din încasările de publicitate obținute în perioada transmisiunii live de Pro TV.

Și compania Google a făcut o donație generoasă de 5 milioane de dolari către Crucea Roșie, pentru persoanele care părăsesc Ucraina în timpul războiului. Din aceștia, 500.000 de euro au ajuns la Crucea Roșie România.

De asemenea, compania Emag a donat, pe 10 martie, peste 700.000 de lei, după ce 11.500 de clienți au donat în cadrul campaniei ”Umanitatea nu are limite”.

Ce spune Crucea Roșie România despre achizițiile de telefoane și echipamente IT

Societatea Națională de Cruce Roșie România a precizat, printr-un mesaj transmis pe adresa redacției, că fondurile destinate achiziției de telefoane și echipament IT nu provin din donații publice, ci din resursele Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, echipamentele fiind optimizate în acord cu specificul activităților ce trebuie implementate de către operatorii din teren.

”Pe aceste dispozitive, recomandate și aprobate de finanțator,  vor rula aplicații software specifice de operaționalizare și integrare cu bazele de date gestionate la nivel național și european, evaluarea nevoilor refugiaților, înregistrarea beneficiarilor, documentarea foto-video a beneficiarilor și serviciilor oferite acestora, accesarea fluxului de stocuri din depozitele naționale și europene, participarea din teren la ședințe de coordonare naționale și internaționale. 

Sistemele informatice necesită un nivel adecvat de fiabilitate, performanță și securitate a datelor procesate având în vedere respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal. Precizăm că infrastructura informatică este prevăzută a fi inclusă în arhitectura bazelor de date ale IFRC și necesită respectarea unor niveluri diferite de accesare și utilizare a informațiilor de către operatori”, precizează Crucea Roșie România.

Reprezentanții organizației arată că fondurile obținute în urma campaniei de strângere de fonduri ”Umanitatea nu are granițe” vor fi utilizate conform destinației acestora: ajutorarea cetățenilor ucraineni aflați pe teritoriul României și a celor care au rămasîn țara lor, prin achiziția de alimente de bază.

”Până la această dată, Crucea Roșie Română nu a realizat achiziții din fondurile colectate de la mediul de afaceri și de la persoanele fizice din România. În acest sens, reziliența asigurării asistenței umanitare de către Crucea Roșie Română a luat în calcul încă de la început, continuitatea oferirii serviciilor și mobilizarea progresivă a resurselor. Astfel, ajutoarele umanitare transmise către Ucraina ( 45 de tiruri – aproximativ 1000 de tone) au fost susținute din donațiile în natură primite, precum și din stocurile existente în depozitele proprii ale organizației noastre (depozitul central și depozitele filialelor de Cruce Roșie din țară)”, spun reprezentanții organizației.

ADVERTISEMENT