News

În plină pandemie, Siberia se confruntă cu o invazie a căpușelor „mutante”! Spitalele au rămas deja fără medicamente

02.06.2020 | 23:32
In plina pandemie Siberia se confrunta cu o invazie a capuselor mutante Spitalele au ramas deja fara medicamente
Siberia a fost invadată de căpușe „mutante”. Sursa foto: timpul.md
ADVERTISEMENT

O invazie de căpușe care fac parte dintr-o specie nouă, „mutantă”, așa cum a fost descrisă de autorități, i-a speriat la culme atât pe locuitorii din Siberia, cât și pe medici, care se plâng că spitalele, deja copleșite de numărul mare de pacienți cu coronavirus au fost luate cu asalt de oameni mușcați de aceste insecte. Situația tinde să devină critică, în condițiile în care vaccinurile și medicamentele par să se fi epuizat în decurs de doar câteva zile.

Căpușele „mutante” atacă Siberia. Spitalele au rămas fără medicamente

Căpușele mutante atacă – acesta nu este un titlu de tabloid, ci un fapt real”, a anunțat ziarul oficial al Ministerului rus al Apărării, citat de 7News. Specialiștii susțin că noile insecte prezintă o combinație a celor mai periculoase caracteristici de la două specii existente de ani buni în Rusia. Este vorba despre Ixodes persulcatus, căpușa de taiga și Pavlovsky sau căpușa Extremului Orient.

ADVERTISEMENT

Nina Tikhunova, medic în cadrul Institutului de Biologie Chimică și Medicină Fundamentală din Novosibirsk anunță că specia hibrid a invadat deja regiunile Novosibirsk și Tomsk, iar situația tinde să devină critică. Acest „mutant este capabil să transporte agenți infecțioși asociați ambelor specii”, explică specialistul.

Vremea caldă dulce la creșterea numărului de căpușe „mutante”

Mușcăturile lor sunt „foarte neplăcute”, a mai spus dr. Nina Tikhunova. Cât despre creșterea numărului de căpușe, experții pun totul pe seama vremii care s-a încălzit semnificativ în ultimele zile. Regiunea Krasnoyarsk a raportat de 428 de ori mai multe căpușe decât în mod normal, iar autoritățile sunt îngrijorate că ar putea să apară numeroase cazuri de encefalită și boală Lyme.

ADVERTISEMENT

Medicii au anunțat că au primit deja 8.215 de pacienți cu mușcături de căpușă, printre care se află și 2.125 copii. Nici spitalele din Novosibirsk nu stau mai bine când vine vorba despre persoanele care solicită ajutor medical după ce au suferit mușcături de căpușe. 22 au fost internate și sunt suspecte de encefalită.

Creșterea numărului de pacienți îi îngrijorează pe medici, în condițiile în care care sunt copleșiți deja de criza provocată de coronavirus. Multe spitale anunță că nu au stocuri de imunoglobulină pentru a trata bolnavii și au rămas fără vaccin împotriva encefalitei.

ADVERTISEMENT

Noile provizii sunt așteptate abia în iulie, motiv pentru care oamenii sfătuiți să rămână acasă. Trebuie spus că mușcătura de căpușă poate provoca moartea persoanei respective dacă nu se intervine la timp. Aceste insecte sunt de obicei purtătoare ale unor boli care pot cauza o varietate de simptome ce debutează în primele săptămâni de la incident.

Posibilele simptome ale bolilor transmise de căpușe sunt:

  • Spoturi(puncte) roșii sau prurit în jurul mușcăturii
  • Rigiditate la nivelul gâtului
  • Amețeală
  • Dureri de cap
  • Senzație de slăbiciune
  • Durere de mușchi sau articulații
  • Febră
  • Noduli limfatici inflamați
ADVERTISEMENT
Tags: