News

În pragul valului patru, cresc prețurile vaccinurilor Pfizer și Moderna. Cât va plăti Uniunea Europeană pentru fiecare doză

Se măresc prețurile vaccinurilor Pfizer și Moderna. Uniunea Europeană va plăti mai mult pentru fiecare doză.
01.08.2021 | 19:27
In pragul valului patru cresc preturile vaccinurilor Pfizer si Moderna Cat va plati Uniunea Europeana pentru fiecare doza
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeana trebuie să plătească mai mult pentru serurile produse de Pfizer și Moderna, conform ultimelor contracte de aprovizionare făcute de UE pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus,

Creșterea preturilor vine pe fondul unor probleme în Europa legate de furnizarea dozelor și de efectele secundare ale produselor firmelor rivale, informează Financial Times.

ADVERTISEMENT

Astfel, Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, în timp ce Moderna a ridicat costul cu mai mult de 10%.

Uniunea Europeană va plăti mai mult pentru vaccinurile Pfizer și Moderna

Vaccinul produs de Pfizer va costa 19,5 euro, UE urmând să plătească 4 euro în plus față contractul anterior, anunță FA.

ADVERTISEMENT

Și serul Moderna crește cu aproximativ 4 dolari. O doză va costa acum 25,5 dolari, față de 22,6 dolari, cât valora în prima tranzacție de achiziții publice.

Totuși, prețul vaccinului Moderna este mai mic decât se convenise anterior – 28,5 dolari. Explicația este legată de faptul că cererea de comenzi a crescut, potrivit unui oficial care a avut acces la negocieri.

ADVERTISEMENT

Au fost renegociate condițiile tranzacțiilor încheiate pentru un total 2,1 miliarde de doze până în anul 2023. Acest lucru s-a produs după ce datele din faza 3 au arătat că serurile mRNA ale celor două companii aveau rate de eficacitate mai mari decât vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și J&J.

Pfizer, profit uriaș în prima parte a anului

Compania americană Pfizer a obținut 11,3 miliarde de dolari în prima jumătate a lui 2021 din serul anti-COVID pe care l-a dezvoltat împreună cu BioNTech din Germania. Se așteaptă ca până la finalul anului să obțină 33,5 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Vânzările totale ale Pfizer au crescut cu 86% în al doilea trimestru, dar cu doar 10%, dacă sunt eliminate vânzările de vaccinuri anti-COVID, informează The Guardian, citat de Libertatea.

Moderna, percepe tarife mari pentru fiecare doză

Moderna a prognozat în luna mai venituri totale în 2021 de 19,2 miliarde de dolari. Estimarea finală va fi anunțată săptămâna viitoare.

Pentru imunizarea unei persoane, în Europa și SUA se plătesc 30 de dolari pentru cele două doze necesare.

ADVERTISEMENT
Tags: