News

În România, sute de stații GPL sunt bombe cu ceas. Declarațiile unui polițist, sub protecția anonimatului

Stațiile GPL, prea aproape de blocuri și de case. Polițist: „Sunt bombe cu ceas, nu se respectă nici o distanță minimă”.
27.08.2023 | 18:46
In Romania sute de statii GPL sunt bombe cu ceas Declaratiile unui politist sub protectia anonimatului
Nu este o imagine de război, ci din România anului 2023, care continuă să se joace cu focul: locul exploziei de la Crevedia / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Tragedia de la Crevedia, după o serie de explozii la o stație GPL, se poate repeta oricând. Motivul: nerespectarea regulilor de siguranță cu privire la funcționarea și amplasarea acestor stații și depozite de gaz petrolier lichefiat. Și mai ales lipsa unei mâini de fier din partea autorităților statului – necesară în controlul și buna siguranță a acestor instalații.

Cererea de GPL, în creștere în România

Cererea de GPL este în creștere. Gazul petrolier lichefiat (propan, butan, izobutan) are variate întrebuințări, de la încălzitul locuințelor și până la combustibil pentru autoturisme.

ADVERTISEMENT

Astfel, deloc de mirare că stații noi de GPL continuă să apară în toate orașele și satele din România. Autoritățile știu, sau știau asta. Știau și de faptul că stația GPL de la Crevedia nu îndeplinea măsurile de siguranță și îi fusese retrasă autorizația de siguranță la incendii. Adică că era o bombă cu ceas, cum a fost și cazul clubului Colectiv. În aceste cazuri, a funcționat – previzibil – principiul nu „dacă” se va întâmpla o nenorocire, ci „când”.

Toate stațiile din țară vor fi controlate

Dar au trebuit să moară iar alți oameni și să fie răniți alte zeci, unii foarte grav, ca autoritățile să iasă la declarații. Inclusiv că toate stațiile GPL de pe teritoriul României întră, de luni în verificări, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Că ele trebuiau verificate constant încă de la autorizația de funcționare este deja o remarcă retorică.

ADVERTISEMENT

Însă, după episodul Crevedia, din ce în ce mai multe voci se ridică pentru a critica delăsarea autorităților. Sau pur și simplu corupția: în cazul instalațiilor cu gaz nu pot exista jumătăți de măsură în privința siguranței.

Astfel, un fost polițist în domeniul criminalității economice a vorbit, sub protecția anonimatului, pentru Adevărul, despre loteria siguranței pe care o permit autoritățile atunci când e vorba de stațiile și depozitele GPL.

ADVERTISEMENT

„Sunt bombe cu ceas”

„Conform legii, o asemenea stație GPL trebuie amplasată la 20 metri de case și 40 de metri de blocuri. Dar câți credeți că respectă distanța asta, care și așa, în opinia mea, este prea mică? Luați în calcul puterea suflului în cazul nefericit al unei explozii și veți vedea unde poate ajunge. S-a văzut și la Crevedia. Legea a fost făcută extrem de permisiv. În România, există sute de stații GPL ce sunt bombe cu ceas, lângă blocuri sau case. Nu se respectă nicio distanță minimă. Le poate vedea oricine cu ochiul liber. Iar când se fac controale, ne trezim că se fac intervenții la nivel de primării, consilii județene și mai ales la nivel politic. Și nu avem ce să le facem în cele mai multe cazuri. E un cerc vicios teribil”, a declarat acesta.

„Amenzi, procese-verbale și cam atât”

„Conform site-ului gazonline.ro, în România sunt, la ora actuală, peste 2.200 de stații unde se poate face alimentare și cu GPL. Însă din păcate verificările se fac rar”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

„În ultimii cinci ani, am verificat cu echipe mixte aproape 60 de stații G.P.L. din sudul țării. S-au dat niște amenzi, s-au făcut procese-verbale și cam atât. Iar dintre cele 60 de stații știți câte au fost închise? Una singură. Restul funcționează bine mersi, unele dintre ele chiar în centrele orașelor, la doar cinci-șase metri de blocuri sau case. E anormal. Și nu putem face mai mult pentru că sunt oameni importanți mult mai sus ca noi și… e foarte greu”, a mai spus polițistul.

Derogări chiar pentru reducerea distanțelor față de blocuri și case

Legislația chiar permite reducerea distanței de amplasare a stațiilor GPL față de locuințe, potrivit lui Bogdan Olar, fostul șef al ISU Argeș. „Legislația în domeniu o reprezintă NP 037/99, adică Normativul de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (G.P.L.). Distanțele față de construcții monofamiliale sunt de 20 metri, iar față de locuințe multi-familiale (blocuri) este de 40 metri. Dar normativul dă o derogare de posibilitate a reducerii distanței cu 30% prin luarea unor măsuri compensatorii, dispuse prin proiect. Aceste derogări se dispun prin proiect, de către proiectant, un exemplu: ridicarea unui zid antiex pe direcția construcției învecinate, in cazul Skid suprateran. Aceste măsuri se iau prin asumarea răspunderii”, a spus el.

 

 

ADVERTISEMENT