News

În sfârșit, o veste bună. Toți românii cu credite în lei vor avea rate mai mici. Anunțul de ultimă oră al lui Teodorovici

26.03.2019 | 17:35
In sfarsit o veste buna Toti romanii cu credite in lei vor avea rate mai mici Anuntul de ultima ora al lui Teodorovici
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor a anunțat că românii care au credite în lei vor avea rate mai mici. Aceștia vor putea cere refinanțarea creditelor existente în funcție de de formula nouă de calcul a ROBOR. De asemenea, Eugen Teodorovici a susținut și că termenul de aplicare a prevederilor din OUG 14, privind Pilonul II de pensii, va urma să fie programat pentru luna mai. ″În ceea ce priveşte Pilonul II, propunerea este ca obligaţia de plată a capitalului ca diferenţă între ce este astăzi şi ce ar fi în baza ordonanţei să fie făcută la final de an.”

Teodorovici anunță că românii cu credite în lei vor avea rate mai mici!

Eugen Teodorovici a anunțat că românii vor putea cere refinanțarea creditelor existente în funcție de formula nouă de calcul a ROBOR. Aceasta va urma să fie aprobată în cursul zilei de joi, în Guvern. “Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare.

ADVERTISEMENT

ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel, a spus ministrul, informează Agerpres. Ce detalii a mai adus ministrul Finanțelor?

Eugen Teodorovici anunță rate mai mici pentru românii cu credite în lei
Eugen Teodorovici anunță rate mai mici pentru românii cu credite în lei

Teodorovici: “Se va aplica noilor credite în lei “

Noua formulă de calcul se va aplica pentru noile credite, iar pentru cele deja în vigoare, oamenii vor trebui să facă cereri de refinanțare. “Propunerea noastră va fi – dar discuţiile continuă şi zilele acestea, până la şedinţa de Guvern – ca, după apariţia ordonanţei de urgenţă, peste o lună sau ceva de genul ăsta, să se treacă la această abordare. Întrebarea este cui se aplică noua formulă. Clar noilor credite în lei se va aplica, iar, pentru cele în derulare, formula de schimbare este cea de cerere de refinanţare.

ADVERTISEMENT

Practic, românii care au credite în lei pot face o cerere de finanţare a acelui împrumut la aceeaşi bancă sau la alta, bazat pe noua formulă de calcul, iar, dacă aceea va fi mult mai atractivă, dacă românul va decide să se finanţeze de la aceeaşi bancă sau la altă bancă, iar dacă se face la altă bancă va fi şi o competiţie între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină pentru că va fi afectată şi cota de piaţă a acestor bănci”, a spus oficialul guvernamental.