Chiar dacă evenimentele recente în care urșii au ucis sau au provocat moartea unor turiști au creat panică, unele agenții de turism s-au gândit să creeze afaceri profitabile de pe urma urșilor care ies pe Transfăgărășan la „cerșit” mâncare.
Se pare că problema a devenit o atracție, iar ghizii le cer bani străinilor. Internetul este plin de anunțuri de safari cu urși. Cei care vor o astfel de activitate trebuie să scoată din buzunare 100 de euro. Practic, dacă vor să vadă animalele din mers cu mașina, plătesc, conform Știrile ProTV.
Cu toate acestea, ministrul mediului spune că are unele metode, dar încă nu s-au pus în aplicare. După doar 40 de minute, un șofer de pe Transfăgărășan a fost martorul a zeci de scene în care turiștii s-au adunat să vadă urșii și au blocat traficul. „Proști sunteți, măi! Doamne, Maica Domnului!”, a spus un șofer pentru sursa citată.
Turiștii sunt fascinați și nu realizează că un urs obișnuit să primească hrană de la oameni este un urs condamnat la moarte. Ministrul mediului a precizat măsurile prin care se poate combate acest fenomen.
„Am dispus instalarea unor camere de supraveghere video pentru acele situații în care turiștii, deși au fost avertizați, nu respecta legea”, a spus Mircea Fecehet, ministrul mediului.
Ministerul nu a specificat când vor fi achiziționate camerele de supraveghere. În același timp, Mircea Fechet a menționat că cei peste 20 de urși problemă de pe Transfăgărășan vor fi transferați în rezervația de la Zărnești.
De asemenea, autoritățile vor ca amenzile pentru turiștii care hrănesc ilegal urșii ar trebui să fie majorate. Însă, înainte de toate, este necesar să fie aplicate cele din prezent. Conform Jandarmeriei Argeș, până la data de 15 august au fost emise doar cinci avertismente și trei amenzi, mai scrie sursa citată.
Această lipsă de acțiune duce în cele din urmă la situația în care urșii devin ținte pentru vânătoare. Legea permite vânarea a peste 400 de urși în acest an, iar agențiile de vânătoare au început imediat să promoveze oferte după ce legea a fost adoptată.
„Mai departe, și publicul e părtaș la incompetența autorităților”, transmite Mihai Pop, cercetător Institutul de Cercetare Cinegetică.
Să mergi la vânătoare de urși costă 1.200 de euro, dar pentru trofeul principal se poate ajunge la sume între 6.500 și 10.000 de euro. Administratorii fondurilor de vânătoare din apropierea Transfăgărășanului intenționează să împuște patru urși. Nu ar fi o realizare pentru niciun vânător să participe la un asemenea masacru la marginea drumului.