Stiri de ultima ora

Incredibil! Demonstraţii de amploare în Venezuela. Se scandează: “Vrem jambonul nostru de porc!”

Proteste de amploare în Venezuela din cauza lipsei jambonului! Lumea a ieşit în stradă. Conflict deschis cu Portugalia
30.12.2017 | 12:52
Incredibil! Demonstraţii de amploare în Venezuela. Se scandează:
ADVERTISEMENT

Locuitorii Venezuelei au ieşit pe străzi pentru a manifesta faţă de lipsa jambonului de porc, aliment indispendabil pentru masa de Revelion, informează AFP. “Vrem jambonul nostru de porc. Nu am avut nici de Crăciun şi nu vom avea nici de Anul Nou”, au strigat locuitorii din capitala Caracas. Guvernul lui Nicolas Maduro a promis însă că jambonul va figura printre alimentele vândute la preţuri subvenţionate.

“De patru luni nu am primit bonurile de la Clap (comitetele cetăţeneşti care distribuie alimente subvenţionate) şi ne-au minţit cu jambonul”, a spus Miriam, o femeie de 40 de ani, mama unei fetiţe de 7 ani. Cu salariu şi bonuri alimentare, venitul minim în Venezuela este de 450.000 de bolivari, adică 135 de dolari la cursul oficial, şi 4,5 dolari pe piaţa neagră, considerată ca referinţă. La preţ nesubvenţionat atât costă un kilogram şi jumătate de carne de porc.

Preşedintele Venezuelei intervine şi dă vina pe Portugalia!

“Unde este jambonul? Am fost sabotaţi. Este vina unei ţări: Portugalia. Am cumpărat tot jambonul disponibil în Venezuela şi a trebuit să importăm, dar ne-au blocat toate conturile bancare şi două nave care se îndreptau spre Venezuela”, a declarat Maduro.

ADVERTISEMENT

Lisabona a respins aceste acuzaţii. “Guvernul portughez nu are puterea de a sabota jambonul de porc. Trăim într-o economie de piaţă şi exporturile ţin de firme. Nu există nicio interfenţă politică”, a spus ministrul portughez al Afacerilor Externe, Augusto Santos Silva.

Unul dintre exportatorii portughezi, a anunţat că Venezuela datorează 40 de milioane de euro furnizorilor lusitanie, în cadrul unui contract cu o valoare totalp de 63,5 milioane de euro semnat în 2016. În cartierul din centrul capitalei Caracas, unde locuieşte şi Miriam, au ajuns câteva bucăţi de carne. Dar insuficiente pentru cele 300 de familii. Bucăţile de carne au fost trase la sorţi. “Îşi bat joc de noi”, a spus Miriam. 15 tone de carne ar fi în drum spre Venezuela, dar marfa este blocată în prezent la frontiera columbiană, a declarat Freddy Bernal, care se ocupă de Clap.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria STIRI DE ULTIMA ORA
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri