News

Înalta Curte a decis să mențină sechestrul pe rafinăria Petromidia, în dosarul Rompetrol. După 13 ani, statul român speră să mai recupereze 100 de milioane de dolari

11.07.2020 | 20:56
ADVERTISEMENT

Înalta Curte a confirmat clasarea dosarului Rompetrol și a decis menținerea sechestrului pe rafinăria Petromidia până la 106 milioane de dolari.

DIICOT anunțase în că sechestrul va înceta dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului nu va deschide proces pentru recuperarea prejudiciului.

ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să confirme decizia DIICOT de clasare a dosarului Rompetrol și a menținut sechestrul în valoare de 106 milioane de dolari asupra bunurilor Rompetrol Rafinare.

ÎCCJ a menținut sechestrul pe rafinăria Petromidia, până la recuperarea sumei de 106 milioane de dolari

Decizia de clasare a dosarului Rompetrol a fost luată după mai bine de 13 ani, în 5 decembrie 2019. Potrivit G4Media.ro, procurorii i-au exonerat pe George Philip Stephenson, fost vicepreședinte al Rompetrol și Richard Colin Hart, membru în fosta conducere Rompetrol, pe foștii miniștri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, procurorii au menținut sechestrul pe rafinăria Petromidia. „Procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților și suspecților, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, județul Constanța, precum și menținerea măsurilor asiguratorii până la concurența sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparținând Rompetrol RafinareS.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia.

Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Faber Invest & Inc. nu vor introduce acțiune în fața instanței civile în 30 de zile de la comunicarea soluției dispuse de procuror”, explica DIICOT în decembrie, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Decizia de închidere a dosarului penal a fost atacată în instanță cu plângere împotriva soluției de netrimitere în judecată. Plângerea a fost semnată de companiile Balkan Petroleum, Faber Invest & Trade, Rompetrol Rafinare, Kazmunaygas International N.V., Oilfield Exploration Business Solutions.

Totodată, și-au pus semnătura pe plângere și George Philip Stephenson și Richard Colin Hart, foști conducători ai Rompetrol în era Dinu Patriciu.

ADVERTISEMENT

Americanii de la Rompetrol vor să scape fără să plătească daune în civil

G4Media susține că cetățenii americani Stephenon și Hart voiau să se asigure că nu vor fi trași la răspundere în cazul recuperării unui prejudiciu de peste 100 de milioane de dolari. Cei doi intenționau să schimbe temeiul de clasare din „fapta este prescrisă” în „fapta nu există” pentru a fi exonerați în cazul unei acțiuni în instanța civilă.

Potrivit legii, recuperarea prejudiciului nu se prescrie, astfel că americanii riscau să fie buni de plată dacă erau găsiți vinovați în instanțele civile.

Cu toate acestea, magistrații ÎCCJ au decis în 10 iulie 2020 să respingă ca neîntemeiată cererea. Între timp, Stephenson și-ar fi cumpărat o insulă în Caraibe.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului nu a deschis momentan proces pentru recuperarea prejudiciului, deși DIICOT îi indica acest lucru în 10 decembrie 2020.

Potrivit G4Media, AAAS a invocat „cheltuieli de judecată suplimentare și nejustificate (onorarii avocați, expertize) care contravineintereselor economice ale Statului Român”. Dacă se vor decide să recupereze prejudiciul în instanță, doar timpul o va dovedi.

Dosarul Rompetrol este unul dintre cele mai complicate din istoria recentă a României și a durat 13 ani. Dinu Patriciu, principalul „vinovat” a decedat în 2014, însă a fost acuzat că a prejudiciat statul român de peste 600 de milioane de dolari. Alături de Patriciu ar fi stat nenumărați miniștrii, politicieni și oameni de afaceri. După 13 ani, totul s-a dovedit a fi un mare fâs.

ADVERTISEMENT