News

Înalta Curte, decizie favorabilă lui Mario Iorgulescu! Avocatul Virgil Boglea, prima reacție pentru Fanatik

Mario Iorgulescu scapă de condamnarea definitivă la 13 ani și 8 luni de închisoare, în urma unei decizii pronunțate de judecătorii Înaltei Curți.
Inalta Curte decizie favorabila lui Mario Iorgulescu Avocatul Virgil Boglea prima reactie pentru Fanatik
Mario Iorgulescu a obţinut o victorie importantă la Înalta Curte Foto: Facebook
ADVERTISEMENT
20-06-2024
12:41

Virgil Boglea, avocatul lui Mario Iorgulescu, prima reacție

Contactat de FANATIK, Virgil Boglea a comentat victoria din instanță: „Nu știu de ce mulți se așteptau la o amânare. Lucrurile sunt extrem de favorabile. Am ajuns ca la ultimul for jurisdicțional să ni se ia și nouă în calcul argumentele pe care le-am avut de la începutul procesului. 

În sensul în care clientul meu a beneficiat de anumite împrejurări și circumstanțe care nu au fost luate în calcul de nimeni, n-au fost băgate în seamă și uite că trebuie să ajungem la ultima cale de atac”.

Avocatul lui Mario Iorgulescu a explicat concret ce a încercat să demonstreze în instanță: „Esența este că un accident rutier produs în anumite circumstanțe, care țin de faptul că Mario Iorgulescu a avut un instinct să vireze spre stânga pentru că perpendicular a venit o altă mașină. El astfel a intrat într-un squar nesemnalizat și a fost proiectat pe contrasens. Asta e doar o împrejurare”.

Cum a reușit Virgil Boglea să întoarcă procesul la Curtea de Apel București: „Aspecte de legalitate și temeinicie”

A doua este că persoana vătămată a avut însăși cocaină descoperită la autopsie. O a treia împrejurare e că probleme prelevate de la Mario Iorgulescu prezintă suspiciuni rezonabile din două perspective”.

Virgil Boglea a enumerat în continuare motivele pentru care a cerut rejudecarea procesului: „1. Renarul nu a creditat spitalul Elias să efectueze această prelevare de probe. 2.Faptul că nu a participat niciun polițist și clientul meu nu și-a dat consimțământul pentru prelevarea probelor biologice.

Acestea sunt aspecte de legalitate, dar mai sunt și aspecte legate de temeinicie să zic așa. S-a descoperit o cantitate infimă de cocaină doar în urină, nu și în sânge și o cantitate de alcool doar în sânge, nu și în urină. Adică sunt lucruri care pe noi ne-au pus pe gânduri. 

Acum procesul se va relua de la zero la Curtea de Apel București. Așteptările noastre principale sunt să se dea valență tuturor împrejurărilor constatate în decizia de la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Nu aș vrea să preconizez o eventuală decizie. Noi dorim să se ia în calcul în instanță atât situația medicală prezentată cu documente emise de experți italieni desemnați de instanțe italiene, nu luați de familie sau cum s-a mai speculat”.

Virgil Boglea nu a comunicat cu Mario Iorgulescu. Când ar putea fi reluat procesul

Avocatul lui Mario Iorgulescu a dezvăluit că nu a putut să îl anunțe pe clientul său de decizia de la ÎCCJ și a explicat când ar putea fi reluat procesul: „Deci să se țină cont de situația medicală din momentul producerii acestui accident rutier și că la momentul actual Mario Iorgulescu nu poate participa la un proces penal pentru că din păcate nu înțelege consecințele și implicațiile unui proces penal din perspectiva afecțiunilor medicale ireversibile de care suferă. 

De asemenea un alt obiectiv principal e să se ia în calcul că un accident rutier pe lângă faptul că s-a produs în circumstanțele de mai sus, nu poate fi niciodată considerat o faptă de omor. Momentan eu nu am comunicat cu el pentru că este supus unor proceduri în Italia. Am comunicat doar cu familia. Cel mai probabil procesul va fi reluat în toamnă, după vacanța judecătorească”, a mai declarat avocatul lui Mario Iorgulescu pentru site-ul nostru.

Înalta Curte de Casație și Justiției a anunțat joi că a admis recursul în casaţie declarat de Mario Iorgulescu, împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a II-a Penală într-un dosar în care acesta a fost judecat pentru un accident mortal provocat în 2019.

Procesul lui Mario Iorgulescu va fi rejudecat la Curtea de Apel

Mario Iorgulescu se află în prezent în Italia, de unde a formulat recursul în casaţie. Practic, în urma deciziei de joi pedeapsa lui Mario Iorgulescu a fost anulat, iar procesul său va fi rejudecat la Curtea de Apel Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Mario Iorgulescu fusese condamnat definitiv la o pedeapsă de 13 ani şi 8 luni de închisoare, după ce în septembrie 2018, pe fondul consumului de alcool şi droguri a provocat un accident de maşină în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa.

Aflat deja în Italia, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată în lipsă, iar în data de 10 februarie 2023 a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru omor şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor. Ulterior, în octombrie 2023, Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel, la 13 ani și 8 luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

În urma expertizelor s-a stabilit că Mario Iorgulescu avea discernământ în momentul producerii accidentului și că nu ar suferi de afecţiuni psihice sau de alte probleme medicale care să-l împiedice să-și ispășească sentinţa dictată de instanţă.

Pentru a anula condamnarea lui Mario Iorgulescu, avocații acestuia au invocat o serie de nereguli și au pretins că fapta de care acesta este acuzat nu este prevăzută de legea penală.

ADVERTISEMENT

ÎCCJ a publicat pe site-ul instituției decizia în privința procesului lui Mario Iorgulescu: „Casează în parte, decizia penală atacată”

Minuta instanţei care i-a dat câştig de cauză lui Mario Iorgulescu joi, 20 iunie 2024, este următoarea: “Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Iorgulescu Gino – Mario împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a II-a Penală în dosarul nr. 20691/3/2020 (892/2023).

Casează, în parte, decizia penală atacată, numai în ce privește pe inculpatul Iorgulescu Gino – Mario și trimite cauza la rejudecare de către instanța de apel, Curtea de Apel București. Menține celelalte dispoziții ale hotărârii atacate, care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea recursului în casație rămân în sarcina statului. Definitivă.

ADVERTISEMENT

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 iunie 2024. —————– Cu opinia separată, în sensul respingerii, ca nefondat, a recursului în casație declarat de inculpatul Iorgulescu Gino – Mario împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a II-a Penală în dosarul nr. 20691/3/2020 (892/2023)”.

ADVERTISEMENT