Life

Înălțarea Domnului 2023, sărbătoare cu Cruce Roșie. Ce nu ai voie să faci astăzi

Ce nu ai voie să faci astăzi, de Înălțarea Domnului 2023. Este trecută în calendar cu cruce roșie, iar anumite activități sunt interzise.
25.05.2023 | 08:58
Inaltarea Domnului 2023 sarbatoare cu Cruce Rosie Ce nu ai voie sa faci astazi
Ce nu se face de Înălțarea Domnului 2023. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului 2023. Se prăznuiește anual, în joia din a șasea săptămână de după Paște, la 40 de zile de la învierea Mântuitorului Iisus Hristos și este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Ce nu ai voie să faci astăzi, de Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului se sărbătorește anual la 40 de zile de la Înviere, în ziua de joi din a șasea săptămână de după Paște. Și de această dată, creștinii înroșesc ouă, iar salutul este înlocuit cu „Hristos s-a înălțat” și răspunsul „Adevărat s-a înălțat”.

ADVERTISEMENT

Credința populară spune că aceasta este ziua în care Iisus s-a înălțat la ceruri și mai este cunoscută sub numele de Ispas. Cuvântul este de proveniență slavonă, iar în traducere înseamnă chiar Mântuitorul.

De Înălțarea Domnului 2023, se respectă anumite tradiții și obiceiuri, moștenite din moși strămoși și transmise mai departe. Astfel, este ultima sărbătoare din an în care este permis să se mai vopsească ouă.

ADVERTISEMENT

Acestea, împreună cu ale bucate, sunt duse la biserică, pentru a fi sfințite, apoi se împart oamenilor care au nevoie. Pentru sufletele celor decedați, se dăruiește pâine caldă, ceapă verde, brânză și rachiu.

Se spune că porțile cerului sunt deschise și astăzi, de Înălțarea Domnului 2023, spiritele celor morți, care de Paște s-au întors la casele lor, pleacă înapoi, iar ceea li se dă de pomană, sunt proviziile necesare pentru drum.

ADVERTISEMENT

În anumite sate, pentru a-i apăra pe cei dragi și animalele de spiritele rele, femeile îi ating cu o legătură de leuștean. De asemenea, există zone în care oamenii duc la biserică frunze de nuc, amintind de cele pe care Iisus însuși le-a purtat.

Treburile casnice sunt interzise astfel

Dar sunt și activități complet interzise de Înălțarea Domnului 2023. Printre acestea se numără și treburile casnice. Astfel, astăzi nu se spală, nu se coase, nu se calcă și, în niciun caz, nu se face curățenie.

ADVERTISEMENT

Totodată, se spune că nu este bine ca semenii să se certe între ei sau să-și poarte ură. Și dărnicia, însă, trebuie să aibă limite, de Înălțare nu se dă nimic împrumut din casă, incluziv bani sau sare- deoarece vacile nu vor mai avea smântână.

ADVERTISEMENT