Life

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare ortodoxă deosebită! Ce este strict interzis să faci pe 14 septembrie

Înălțarea Sfintei Cruci este a doua cea mai mare sărbătoare din lună, după Nașterea Maicii Domnului. Ce este strict interzis să faci.
13.09.2022 | 17:45
Inaltarea Sfintei Cruci sarbatoare ortodoxa deosebita Ce este strict interzis sa faci pe 14 septembrie
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce e interzis. Foto creștinortodox.ro
ADVERTISEMENT

Ziua de 14 septembrie este una importantă pentru creștini, deoarece se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această sărbătoare, dar și ce este complet interzis să faci!

Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare care cinstește lemnul sacru

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare mare,  fiind, de altfel, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

ADVERTISEMENT

Această zi importantă pentru credincioși se cinstește cu post, astfel că ei nu au voie să mănânce nimic din alimentele de proveniență animală sau așa-numite de dulce.

Înălțarea Sfintei Cruci ne amintește de Patimile Mântuitorului înainte de Învierea lui, iar crucea este un simbol al biruinței asupra morții, dar și asupra păcatelor.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci

Credincioșilor li se recomandă ca pe data de 14 septembrie să țină post negru, adică să nu mănânce și să nu bea nimic toată ziua pentru a avea parte de o purificare completă.

Desigur, această sarcină trebuie dusă la capăt doar de cei care sunt apți fizic și nu riscă să li se facă rău.

ADVERTISEMENT

Dacă nu se poate ține postul negru, atunci tradiția spune că de ziua Înălțării Sfintei Cruci nu se consumă usturoi, nuci, prune și nici pește.

Explicația din spatele acestei superstiții este că miezul acestora seamănă cu semnul crucii și ar fi păcat să le mâncăm.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă este post, de Ziua Crucii, există dezlegare la ulei și la vin, dar nu și la pește, așa cum am menționat anterior, fiind păcat să îl consumăm.

Desigur, în această zi nu trebuie să uităm de tradiția pomenii și să împărțim câte ceva de mâncare și de băut pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Credincioșii trebuie să meargă la biserică și să ducă într-un coș căni pline cu lapte și miere, iar de toarta fiecărui recipient trebuie legat un fir de ață roșie.

După aceea, fiecare cană trebuie să aibă deasupra ei un capac. O altă tradiție de Ziua Crucii este să se înceapă culesul viilor.

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în această zi

Mai este și obiceiul ca preotul paroh să se sfințească via și butoaiele cu vin, pentru ca gospodarul să se bucure de recoltă îmbelșugată în anul ce va veni.

De asemenea, se mai spune că strugurii din ultima tufă de vie nu se culeg aceștia fiind numiți strugurii lui Dumnezeu, acesta lucru fiind complet interzis. Ei sunt ofrandă pentru păsările cerului și nu trebuie tăiați.

În această zi se bat nuci din gospodărie și se adună ramurile de alun din pădure, despre care se spune că ar căpăta puteri miraculoase dacă sunt culese în această zi.

Este complet interzis ca de ziua Sfintei Cruci să se lucreze pentru că în acest fel sunt atrase primejdiile.

La fel ca orice sărbătoare, această zi trebuie cinstită prin post, prin mersul la biserică și printr-un comportament evlavios.  Nu trebuie nici să ne certăm în această zi.

Tot pe 14 septembrie se duc la biserică busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul care sunt considerate plante magice și trebuie sfințite. Se spune că ele îi apără pe credincioși de boli și veghează asupra necuvântătoarelor din ogradă.

De asemenea, se mai spune că monedele sfințite în această zi trebuie păstrate în portofel alături de o cruciuliță pentru că vor aduce mult belșug în casă.

ADVERTISEMENT