News

„Înăuntru-i roboțelul și afară-i leopardul”. Reportaj de la Globalworth Tower, un orășel al viitorului în inima unui București tern

28.11.2019 | 17:38
Roboțelul Pepper a atras toate privirile la inaugurarea noii clădiri Globalwatch Tower
ADVERTISEMENT

Capitala României este un adevărat oraș al contrastelor. Eurostat arată că în anul 2017 nivelul de trai în zona București-Ilfov a ajuns la 144% din media Uniunii Europene și a devansat net zone precum Madrid, Berlin sau Roma. Cu toate acestea, viața în București, dincolo de calculele hârtiei, riscă să devină un calvar. Poluarea, traficul, dar și un sistem de canalizare complet depășit le dau bătăi de cap celor care trăiesc în Capitală.

Cum mulți dintre bucureșteni petrec o groază de timp la muncă, locul în care își au job-ul depinde foarte mult la starea lor de bine și de confort. O astfel de clădire de birouri, care are grijă de starea de bine a angajaților și este dotată cu cele mai noi tehnologii este și noua clădire a celor de la Globalworth, construită în nordul Capitalei, chiar lângă mall-ul Promenada și lângă cel mai înalt turn din România.

ADVERTISEMENT

Orășelul Globalworth din interiorul Bucureștiului

Mai mult, cei de la Globalworth, liderul pieței de birouri din Europa Centrală și de Est, au inaugurat miercuri cel mai inteligent lobby din regiune. Acesta se află la intrarea în Globalworth Tower și implică o parte din tehnologiile viitorului care sunt integrate într-o perfectă armonie, totul pentru a deservi cei 30.000 de angajați care parcurg zilnic lobby-ul clădirii, un adevărat orășel în mijlocul „megalopolisului” București.

Monitorul și peretele verde din Globalworth Tower

Printre cele mai importante inovații se numără un spațiu de relaxare cu marmură încălzită și cu încărcătoare pentru telefoane sau cel mai lung perete de ecrane din estul Europei, a cărui proiecție continuă și pe ușile liftului, fapte ce are potențialul să devină cel mai fain loc pentru proiecția unui film, lucru care am înțeles că se va și produce în curând.

ADVERTISEMENT

O altă inovație este și cel mai mare perete verde din Europa, deasupra ecranului din lobby, care măsoară 158 de metri pătrați. Acesta are 12 specii de plante naturale, a căror fotosinteză este asigurată de un sistem de întreținere cu senzori și complet automatizată. Nu în ultimul rând, recepţia Globalworth Tower este luminată cu norișori LED suspendaţi, care pot fi programaţi să genereze efecte vizuale personalizate

Roboțelul Pepper și podeaua care produce energie electrică

Cea mai mare inovație este cu siguranță podeaua cinetică, ce reprezintă o premieră într-o clădire de birouri. Inovația celor din cadrul companiei de tehnologie Pavegen produce 3 jouli de electricitate sau 5 Watt pentru fiecare pas, suficient cât să aprindă 3 becuri LED timp de o secundă. De altfel, inovația a fost testată de un grup al Casei de balet din București. Dansul tinerilor artiști a fost îndeajuns încât să alimenteze becurile din lobby pentru 17 minute. Pavelele cinetice sunt prezente la ambele intrări din lobby și, cum traficul în clădire este de zeci de mii de angajați zilnic, cei de la Globalworth speră ca astfel să facă din această invenție una sustenabilă  care să aibă succes.

ADVERTISEMENT
Podeaua cinetică din turnul Globalworth care produce energie la fiecare pas
Podeaua cinetică din Turnul Globalworth care produce energie la fiecare pas

De departe, însă, vedeta inaugurării lobby-ului inteligent a fost roboțelul Pepper. Acesta vine în ajutorul celor de la recepție și poate oferi informații cu privire la clienții clădirii, vreme sau rezervarea unui taxi. De asemenea, Pepper este responsabil și cu buna dispoziție a angajaților, fiind capabil să poarte o conversație cu utilizatorii, în stilul comenzii vocale de la telefon și chiar să și danseze!

„Tehnologia face parte din ADN-ul companiei noastre, iar astăzi, datorită ei, aducem birourile viitorului în prezent. Un loc de muncă în care putem genera energie prin mişcare, în care vizitatorii se pot relaxa şi lucra într-un lobby confortabil, înconjuraţi de elemente din natură și asistaţi de roboți, toate acestea sunt realitatea din cea mai mare comunitate de business din România, comunitatea Globalworth”, a declarat după recepția clădirii Dimitris Raptis, Deputy CEO şi CIO la Globalworth.

ADVERTISEMENT

O oază de viitor într-un oraș rămas în trecut

Am plecat de la acest eveniment atât cu optimism pentru viitor cât și cu indignare, frustare, supărare dată pe faptul că, în loc ca aceste inițiative să fie sprijinite de autorități, ele au parte doar de suportul unor companii private precum Globalworth. Asta în timp ce Bucureștiul se degradează pe zi ce trece.

De exemplu, dacă vrei să ajungi la acest adevărat orășel al viitorului cu mașina trebuie să stai bine cu răbdarea în trafic, întrucât toată zona de nord a Capitalei este paralizată la orice oră din zi de luni până vineri. De asemenea, dacă în orășelul Globalworth Tower avem parte de pavele cinetice care captează energia din pașii vizitatorilor, în București avem canale din care iese fumul și în care se pierde căldura care ar fi trebuit să fie în calorifere. Iar dacă la lobby-ul viitorului avem pereți verzi naturali, în Capitală avem copaci toaletați până au murit și au fost înlocuiți cu palmieri sau deja celebrele piramide de borduri.

În ciuda peisajului tern, există optimismul ca în curând și Bucureștiul să devină un oraș al viitorului. Până atunci ne bucurăm la inovațiile unor companii și ale unor privați. Până atunci, dacă îmi permiteți să parafrazez celebra vorbă cu gardul: „Înăuntru-i roboțelul și afară-i leopardul”.

Roboțelul Pepper a atras toate privirile la inaugurarea noii clădiri Globalworth Tower

Despre Globalworth Tower

Încadrată în Clasa A, cu 26 de etaje, o înălțime de 120 m și o suprafață închiriabilă de 54.000 mp, cu multipli chiriași și accesibilitate excelentă, Globalworth Tower este prima clădire din Sud-Estul Europei care a primit recunoaşterea LEED Platinum, cea mai ridicată certificare verde. Cladirea beneficiază de spații de birouri complet reconfigurabile, lumină naturală și iluminare artificială cu reglare automată, sistem de recuperare a apei de ploaie și diverse funcții eco. Printre chiriași se numără Vodafone România, Huawei, Nesspresso, Ferrero, Bunge, Prime Kapital, Anritsu, Crowdstrike, Aera Technology, Cazacu & Asociaţii, Inditex, Global Vision, NNDKP, Wipro, Mega Image/Delhaize Group şi Globalworth.

Despre compania Globalworth

Globalworth este o companie imobiliară activă în Europa Centrală şi de Est, listata la Bursa de Valori de la Londra şi citată în segmentul AIM, care activează în România și Polonia, în ambele ţări devenind principalul investitor pe piața imobiliară de birouri. Globalworth dezvoltă și gestionează direct clădiri de birouri și în sectorul de logistică/industrie ușoară, în locații premium, care generează venituri din închirierea de spații către companii de top din întreaga lume. Gestionat de aproape 200 de profesioniști în România și Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de aproximativ 2,85 miliarde de euro, la 30 iunie 2019. Peste 95% din acesta este reprezentat de active producătoare de venit, închiriate către aproximativ 685 de companii naționale și multinaționale. În Romania, Globalworth este prezentă în Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Piteşti, în timp ce în Polonia proprietăţile sale se regăsesc în Varşovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk şi Katowice.

ADVERTISEMENT
Tags: