News

Încă 10 cazuri de infectare cu noua tulpină Covid în România. În ce orașe au fost depistate

29.01.2021 | 16:28
Inca 10 cazuri de infectare cu noua tulpina Covid in Romania In ce orase au fost depistate
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România au anunțat încă 10 cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19 din Marea Britanie. Anunțul vine la scurt timp după ce Ministerul Sănătății anunța 3 cazuri, dintre care 2 la Școala Nr. 28 din Capitală.

De această dată, pe lângă Capitală, cazuri de îmbolnăvire cu noua mutație au mai fost anunțat și în orașe precum Cluj și Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISEMENT

De la primul caz, descoperit în țară pe 8 ianuarie, au mai fost depistate între timp încă 17 cazuri, ceea ce înseamnă că mutația este una comunitară.

Crește numărul infectărilor cu noua tulpină Covid în România. Încă 10 cazuri depistate

La finalul acestei săptămâni, ​în urma unei analize efectuată de către specialiștii MedLife, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.

”Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79.

ADVERTISEMENT

Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife, potrivit Hotnews.

Câte cazuri de infectare cu noua tulpină britanică sunt în România

Miercuri, într-o conferință de presă la Guvern, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau că au fost depistate încă trei cazuri de infecție cu noua tulpină de SARS-CoV-2, fără a preciza unde au fost diagnosticate aceste trei noi cazuri.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, secretarul de stat Andreea Moldovan a spus că două dintre cazurile noi sunt la Şcoala 28, din Capitală. ”Sunt încă trei teste de secvenţiere pozitive de azi. Două dintre ele aparţin focarului din şcoală. Un test pozitiv este la o persoană care nu aparţine acelui focar. Este o persoană tânără.

Am luat legătura telefonic cu dânsa. Este în stare generală bună, carantinată la domiciliu cu prietenul, de asemenea confirmat pozitiv”, a spus dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în MS.

Oficialul Executivului a precizat că testul tinerei a ridicat suspiciunea tulpinii din Marea Britanie, apoi s-a procedat la secvenţiere.

Odată cu cei 10 pacienţi care au fost diagnosticaţi cu noua tulpină, vineri, numărul bolnavilor ajunge la 18, în România. Primul caz de SARS-CoV-2 cu tulpină nouă a apărut, în România, în Giurgiu, la o tânără care nu a călătorit în străinătate. Apoi, noi cazuri au apărut în Bucureşti, la Şcoala 28, iar ulterior un caz în Suceava şi altul în Constanţa.

ADVERTISEMENT