News

Încă 28 de cazuri de rujeolă confirmate în ultima săptămână în România! Care sunt județele afectate

06.06.2020 | 16:51
ADVERTISEMENT

Încă 28 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână în România. Numărul total al al îmbolnăvirilor a ajuns la 20.150. Anunțul a fost făcut de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. 

Încă 28 de cazuri de rujeolă confirmate în ultima săptămână în România!

Numărul total de cazuri confirmate în România raportate până pe data de 6 iunie, este de 20.150, din care 64 de decese.

ADVERTISEMENT

În ultima săptămână au fost raportate 28 de noi cazuri confirmate în cinci județe: Sălaj, Bihor, Iași, Neamț și Satu Mare.

Rujeola este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Astfel, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din patru patru persoane care fac rujeola, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

ADVERTISEMENT

Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

Virusul rujeologic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile, conform reginamaria.ro.

ADVERTISEMENT

Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei pe continent, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinați.

Care categorii de oameni au un risc crescut

La nivel global, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor, estimându-se că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii, informează experții din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

ADVERTISEMENT

Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele nevaccinate, oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, persoanele cu deficiență de vitamina A.

ADVERTISEMENT