News

Încă 3 localități din România intră în carantină. Ce măsuri vor fi impuse

18.11.2020 | 19:30
Inca 3 localitati din Romania intra in carantina Ce masuri vor fi impuse
ADVERTISEMENT

Trei localități din România vor intra în carantină, începând de joi, pentru o perioadă de 14 zile. Orașele Bistrița și Satu Mare, dar și comuna Berceni au înregistrat rate mari de infectări, iar autoritățile au decis instaurarea lockdown-ului.

Rata de infectare în Bistrița a ajuns la 9,1 la mia de locuitori, în Satu Mare este de 7,44 la mie, iar în comuna Berceni, incidența cazurilor de îmbolnăvire ajunge la 10,11.

ADVERTISEMENT

Autoritățile competente din aceste trei localități au anunțat noi restricții în vederea prevenirii răspânirii SARS- CoV – 2.

Trei localități din România, în carantină. Orașul Bistrița intră în lockdown joi, la ora 05:00

Informația conform căreia se va institui caratina a fost anunțată de Prefectura Bistriţa-Năsăud, iar ordinul carantinării municipiului a venit de la șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, și a fost publicat în Monitorul Oficial Nr.1095/18.11.2020.

ADVERTISEMENT

S-a luat „în considerare situaţia epidemiologică generată de coronavirusul SARS-COV-2 în municipiul Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, având ca rezultat o incidenţă a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 de 9,1 la 1.000 de locuitori”, scrie în respectivul ordin.

„Circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, preventate în prezentul ordin, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator”, mai precizează documentul.

ADVERTISEMENT

Alte măsuri prevăd restricționarea circulaţiei persoanelor în grupuri mai mari de şase de persoane, care nu aparţin aceleiaşi familii, sunt permise slujbele de înmormântare cu participarea a maximum 8 persoane în interior, iar în exterior cu participarea a cel mult 20 de persoane, sunt permise evenimentele de stare civilă maximum 10 participanţi în interior sau 20 în exterior, dar sunt interzise evenimentele private sau activităţile restaurantelor, cafenelelor, inclusiv teraselor, atât în interior cât şi în exteriorul clădirilor. Toate aceste măsuri vor fi valabile pe o perioadă de 14 zile.

Trei localități din România, în carantină. Orașul Satu Mare intră în lockdown joi, de la ora 00:00

Tot Raed Arafat este cel care a dat ordinul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare pentru instaurarea unei perioade de 14 zile de carantină.

ADVERTISEMENT

Decizia sefului Departamentului pentru Situații de Urgență a venit luând în considerare „situația epidemiologică generată de coronavirusul SARS-CoV-2 în municipiul Satu Mare, unde se înregistrează o incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-Cov-2 de 7,44 la 1.000 de locuitori, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”, se arată în document, potrivit Mediafax.

Circulația persoanelor se va limita la maximum, vor fi permise slujbele religioase cu participarea a cel mult 16 persoane în interior și a avenimentelor de stare civilă cu 10 persoane în interior. În exterior este permisă participarea a 20 de persoane.

Mitingurile, demonstrațiile, organizarea de evenimete private sau reuniuni sunt interzise. Totodată, activitatea cu publicul a restaurantelor, teraselor, cafenelelor și a sălilor de noroc este oprită.

În plus „în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale se interzice desfășurarea activității cu publicul în centrele comerciale tip mall în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, cu excepția operatorilor economici din domeniile comercializării de bunuri alimentare, farmacii, pet-shop-uri, curățătorii”, mai scrie în respectiva decizie, conform sursei citate anterior.

Trei localități din România, în carantină. Comuna Berceni intră în lockdown joi, la ora 22:00

Primarul comunei Berceni și-a anunțat localnicii de instaurarea carantinei printr-o postare pe Facebook. „Oricât ne-am fi dorit că evoluția cazurilor de COVID-19 să aibă un trend descendent, se pare că ne alăturam celorlalte localități din Ilfov care intră în carantină.

Drept urmare, vă aduc la cunoștință că începând de mâine, ora 22:00, vom putea circula doar pe bază de adeverință – de la angajator sau adeverință pe propria răspundere. Astăzi incidenta de infectare a fost de 10,11/1000 locuitori.

Prin eforturi comune vom reuși, însă, să depășim aceste momente și să revenim la normal, așa cum ne dorim cu toții. Aveți în postările anterioare toate recomandările de care vă rog și insist să țineți cont! Vă țin la curent cu noutăți, îndată ce apar. Nu uitați să distribuiți postarea, că toți locuitorii comunei Berceni să fie la curent cu noutățile. Rămâneți precauți și sănătoși!”, a scris edilul pe rețeaua de socializare.

ADVERTISEMENT