News

Încă doi copii din România, suspecți de hepatita “misterioasă”. În primul caz, cel al fetiţei de 5 ani, medicii suspectează o altă boală

Încă 2 cazuri suspecte de hepatită ”misterioasă” la copii, în România. Pentru primul, cel al fetiței de 5 ani, medicii iau în calcul acum o altă boală și spun că are nevoie de transplant de ficat.
28.04.2022 | 14:15
Inca doi copii din Romania suspecti de hepatita misterioasa In primul caz cel al fetitei de 5 ani medicii suspecteaza o alta boala
Cresc cazurile de hepatită ”misterioasă” la copiii români. Ce au spus medicii despre fetița de 5 ani. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Încă doi copii din țară sunt bănuiți că au hepatită ”misterioasă”. În primul caz, fetița de 5 ani, are loc o schimbare de situație: medicii iau acum în calcul o altă boală: Wilson.

Medicii suspectează alte 2 cazuri de hepatită ”misterioasă” la copii, în România. Se ia în calcul ca fetița de 5 ani să aibă boala Wilson

Potrivit Digi 24, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a anunțat celelalte două cazuri suspecte de hepatită la copii.  Tot Adriana Pistol a mai subliniat că această afecțiune nu este una nouă și că a mai fost depistată și în trecut.

ADVERTISEMENT

Ceea ce este nou, de această dată, este că sunt mai multe raportări, aflate  în faza de analiză. Până atunci, specialiștii în sănătate recomandă celor mici să poarte masca de protecție în spațiile aglomerate, mai ales în unitățile spitalicești și să se spele cât mai des pe mâini.

Care este acum starea fetiței de 5 ani. Are nevoie de transplant de ficat

Referitor la copila de 5 ani, prof. Dr. Vlad Braşoveanu a explicat pentru News.ro că boala Wilson de care este în prezent suspectă se caracterizează printr-un deficit enzimal la nivelul ficatului. Astfel, la nivelul sistemului nervos se poate produce cuprul , ceea ce poate duce la invaliditate sau, mai grav, la deces.

ADVERTISEMENT

Fetița se află internată la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală și nu este, așadar, într-o stare bună. Are nevoie urgentă de transplant de ficat. Mama sa a fost chemată pentru a fi investigată ca posibil donator.

S-a aflat și că cea mică a suferit de Covid-19, iar la testele pentru adenovirus a ieșit negativ.

ADVERTISEMENT

”Mama este tânără, are 26 de ani, probabil că cea mai bună compatibilitate este cu mama, sigur în eventualitatea în care nu apare un donator cadaveric tânăr de la care s-ar putea împărţi ficatul şi să folosim lobul stâng pentru fetiţă, dacă apare un 0 sau un A2,  un donator cadaveric tânăr, sub 40 de ani, atunci ne punem problema unui split in vivo sau ex vivo, vom vedea, dacă nu, atunci singura soluţie este transplantul de la donator viu, de la mamă, se va face o tomografie computerizată ca să vedem variantele anatomice, aspectul ficatului şi, în principiu, având în vedere că este un copil de 5 ani i-ar ajunge lobul stâng.

Se fac şi alte analize mai amănunţite, grupul sangvin, probe de coagulare, alte analize specifice care se fac în transplantul hepatic, de la donator viu sau de la donator cadaveric şi de asemenea este foarte important evaluarea fetiţei, se pare că este o boală Wilson şi atunci trebuie să facem toate consulturile, neurologic, de anestezie şi terapie intensivă, şi să stabilim concret ziua intervenţiei chirurgicale, în mod normal transplantul hepatic de la donator viu este o operaţie programată şi trebuie să alegem ziua în funcţie de investigaţiile care s-au făcut şi care mai sunt de făcut, dacă apare un donator cadaveric, este posibil oricând, deci o împărţire a ficatului cu folosirea lobului stâng pentru fetiţă atunci operaţia va fi de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Am vorbit cu medicul care se ocupă de fetiţă la Grigore Alexandrescu , se pare că este o boală Wilson dar nu vă pot spune 100% pentru că cred că la un moment dat s-a vehiculat şi ideea că poate fi o hepatită de cauză neprecizată, acum se face vâlvă cu această hepatită”, a explicat medicul pentru sursa menționată.

De asemenea, situația minorei de 5 ani este una deosebită, mai precizează dr. Vlad Brașoveanu, având în vedere vârsta. Transplanturile de ficat în astfel de cazuri au fost foarte rare, până în prezent.

”Este un caz deosebit având în vedere vârsta fetiţei, transplantul pediatric îl practicăm în România dar nu foarte des comparativ cu transplantul hepatic la adulţi, la ora actuală am făcut 25 de transplanturi hepatice de la donator cadaveric sau viu, în mod normal transplant pediatric se face în 1, 2, 3 cazuri pe an, foarte puţine, este particular din acest punct de vedere şi este copil, un transplant deosebit, ultimul transplant hepatic a fost realizat de la donator viu în Moldova, în Basarabia, acum câţiva ani cu evoluţie bună, tot pediatric, copilul avea în jur de 5 ani , un băieţel şi a donat mama lobul stâng şi evoluţia este bună, este la doi ani de la transplant”, a mai detaliat prof. Vlad Braşoveanu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”